Mexikóban pénzt gyűjtenek a cenzúra és az állami botok ellen

Kép a loquesigue.netről, a szerző engedélyével.
Kép a loquesigue.netről, a szerző engedélyével.

Egy nyílt forráskódú szoftver fejlesztésére gyűjt pénzt a mexikói #YoSoyRed és a #loQueSigue csoport. Ez a program figyelné és azonosítaná a mexikói kormány által használt, úgynevezett botokat, amiket a politikusok arra használnak a Twitteren, hogy automatizált folyamatokkal befolyásolják a közvéleményt és a trendeket. [A „Twitter trends” a Twitter mikroblogon népszerű témák listája, amelyeket #-tel, angolul hashtaggel jelölnek a felhasználók a szövegen belül, a szerk.]

A projekt bemutatója élesen kritizálja a botok létrehozásáért felelős csoportokat:

Azok, akik ezeket a botokat használják egyértelműen a szabad információáramlás és a gondolatok szabad cseréje ellen vannak. Vagy nem szeretnék, ha a világ megtudná, hogy mi folyik Mexikóban. […] Mi lenne, ha létezne egy módszer (a botok használatán kívül), amely széleskörűen és azonnal elterjeszt mindent, amit a hatóságok megpróbálnak cenzúrázni? Egy olyan szupermédium, amely összekapcsolja az összes létező médiát és blogot.

Az #1DMX, újabban pedig a #Yasequenoaplauden két példa arra, hogy a botok hogyan veszélyeztetnek az emberi életeket és hogyan változtatják meg a közösségi média főirányait. Az alábbi videó bemutatja, hogyan is működnek ezek a botok, elmagyarázza, hogy a mexikói elnököt, Enrique Peña Nietót kritizáló hashtag, a #YaSeQueNoAplauden, hogyan tűnhetett el a többi népszerű téma közt, annak ellenére, hogy 133 462 felhasználó írt róla.

Összehasonlításképpen, a témák közt látható maradt a #MeDesmoronoComoElPAN és a #MePasóEnElMetro, melyeknek a Topsy közösségi média kereső szerint csupán 13 411, illetve 3046 tweetje volt. A videó azt sugallja, hogy a botot használó támadások okozták a #YaSeQueNoAplauden hashtag eltűnését a Twitter népszerű (trending) témái közül mind Mexikóban, mind világszerte.

A LadoB emberei megkeresték Alberto Escorciát, a fejlesztőt, aki a gyűjtést szervezi. Elmondása szerint a tervezett szoftver képes lenne több millió üzenetet elemezni, továbbá felmérne különböző paramétereket, mint például a földrajzi eredetüket és a trendek sebességét.

Tehát ahelyett, hogy egy felkapott téma megjelenése után kezdünk cselekedni, most azelőtt léphetünk, hogy egyáltalán előkerülnek ezek. Mindezt egy azonnali válaszon alapuló algoritmussal, mely valós időben olvassa az összes Mexikóból érkező tweetet, és jelzi, amikor kialakul egy botcsoport.

Ha te is szeretnéd, hogy szabad maradjon az információáramlás az interneten, akkor támogasd Escorcia kezdeményézéseit, a #YoSoyRedet és a #loQueSiguét!


Az eredeti bejegyzés a Global Voices Online magyar oldalán jelent meg. Szerző: Milton Ramirez. Fordító: Katona Fruzsina.

 • Ágnes Torma

  Ez a volt fideSS szóvivő kerülete? Akkor nem csodálkozom és remélem a takony gyerek majd osztozik a szerencsétlenek sorsában!

 • Cole Cash

  Szar lehet Újbudán élni úgy, hogy az embernek van saját ingatlanja – ez van 😉

 • Addam

  Sokat látok Újbudán az tény, de legtöbbször nincs velük semmi baj. A Rákóczi híd budai hídfőjénél egyik oldalon a villamos, másik oldalon egész sátorváros épül, ott szoktak sütögetni csórikáim.

 • Mona

  “Életvitelszerű közterületen való tartózkodás”…, mi vaaan??? Nem egy ilyen agyament szabálysértési törvény megalkotására kellene súlyos pénzeket költeni, hanem inkább a hajléktalanokat segíteni…, de leginkább afelé tendálni, hogy Magyarország az a hely legyen, ahol ez a kifejezés nem értelmezhető. Neeem???
  Különben is: hová menjen a szerencsétlen ember? Bármibe fogadnék, hogy bármelyikőjük szívesen menne haza egy lakásba – avagy nem jókedvükben ‘tartózkodnak életvitelszerűen közterületen’… Megáll az eszem.

 • János Attila Bialkovszki

  Kizárólag a kormány idézte elő,munkahely megszűnés éhbérrablás adó jogcímen,és a felesleges energiaárdrágítás, amire nem csak a lakása,de még a gatyája is ráment, az egészségről nem is beszélve. Ezt a piszkot nem tudják nézni amit műveltek? pedig gyönyörködniük kellene a művükben,hogy alig 300-évet visszavetítettek az időben.

 • https://www.etsy.com/shop/PuHaPro Wendriner Piroska

  Hiányolom a cikkből a XI. kerület túlzott aktivitásának magyarázatát.

 • Borbúvári Béla

  ez egyre jobb, bazeg!

 • Vidéki

  Lukács (evangéliuma) alapján rossz kell legyen azoknak a lelkiismerete, akik be mernek ülni akár csak egy egy középméretű autóba is.

  Fogaddal ásod meg a sírodat, mondta egykor egy lelki rokona Lukácsnak, akit a Levegő Munkacsoport küldött el hozzánk, hogy megvilágosodjunk.

  Mindenki szálljon magába mielőtt húsféléket akarna fogyasztani és gondoljon arra, hogy önzésével mennyi széndioxidot juttat a levegőbe.

  Aki tiszta lélekkel akar táplálkozni, az maradjon meg a lencsénél és a paradicsomnál.

 • tomwar

  …es Lorinc vett egy disznotellepet. Meg egy husuzemet.
  Veletlenul…

 • bbslut

  A felcsuti proli gazszerelonek van csirkefarmja? Van meg kerdes?

 • aser

  Miféle ÁFA?
  Adják ingyen!
  Akkor az ÁFA is 0 %!
  Gondolkozzunk józan paraszti(Alcsúti) ésszel!

 • sanyibácsi lánya

  Kedvelem az átlátszót. A cikkben vázolt álláspont is érthető. Ugyanakkor a felhasznált irodalom az én szememben képes bárminek a valóságtartalmát a nullára redukálni. Nem lehetne olyan, hogy a lebegő mókuscsoport nélkül érveljünk? Gusztustalan pénzéhes lobbitársaság zöld köntösben.

  • Ferenczi Krisztián

   Ez nem az átlátszó, ez egy blog. Itt jelennek meg sajnos hülyeségek is.

 • Mária néni

  . “Kár, hogy tovább mentek”

 • D.E. Vilsadvo Cat

  nagy kár, hogy nem voltál a London Bridge-en

 • 333

  Az átlátszó miért ad lehetőséget megszólalni ennek a nyomorultnak? Ha ilyen szarul érzi magát, akkor legyen szíves kiköltözni Marseillebe, vagy Párizsba és franciául blogoljon arról milyen jó a migráció.
  K.rvrára zavar, hogy megjelenik az idővonalamon ez a gyökér.

  • gmihaly

   Nem látod, hogy Botos Bolond Úr egy csehszlovák kém?

 • Sandor Rabai

  Volt magyar útlevelük a migráncsoknak?

  • gmihaly

   Nem magyar útlevél, az tévedés, csak egyáltalán hazájában kiállított érvényes útiokmány, de nem útiokmány, érvénytelen is végszükség esetén jöhetett volna, csak legyen benne fénykép lepecsételve. Hát az, bizony sokuknál igencsak nem volt.

   • paloma

    Meet okmányaikat eldobták.

  • Tatar

   Ezeket minden liberális portálon olvasom. És tudom, hogy van mecset. Csak van aki elhiszi, van aki nem. De nem is a liberális duma itt a téma, hanem a migrancsok és a terror. Te befogadnád, beengednéd a migrancsokat?

 • Tatar

  150 év megmutatta, milyen is a muszlimok uralma. Köszönjük, nem kérünk belőle. Viszont remélem, a szerző befogadott már legalább egy muszlim családot és el is tarja őket.
  Mint látható, demagógiáért én sem megyek a szomszédba.

  • PAPI

   40 évig megtapasztaltuk milyenek az oroszok és a geci vissza hozza őket csak azért hogy hatalmon maradjon!!!!Te is fogadj be egy oroszt!!!

   • Tatar

    Hogyan hozza vissza őket? Megszegi az embergót? Nem beszélj hülyeséget!
    Ha szereted a muszlimokat, szeretnél ide is teroristákat, mecseteket, müezzineket, akkor bolnd vagy.

    • PAPI

     Ha nem vagy tájékozott miért írogatsz ,talán amit írtam értelmezni is tudni kéne .Felhívom figyelmedet mai is van MO meccset !!!!! Halkan súgom neked meg a geci haverod hozza pénzért a muszlimokat is minden féle ellenőrzés nélkül.tudod olvasni kéne ,Ha nem tudnád pl orosz szar metró kocsik paksi erőmű ez a felszín de nézd a kormányod tetteit a moszkvai vízum stb a többi még ami lesz Putyin ide szaladgál osztani az észt tudod s komcsi rendszeri eligazgatás hisz a geci is komcsi ívadék a haverjaival együtt .Bolond ép te vagy aki gondolkodni se tud!!!

 • Tatar

  terroristákat

 • Tatar

  Kerítést az Unió köré. Géppuskatornyokat a kerítésekhez. A muszlimokat átvilágítani, az újonnan jötteket kiutasítani. A munkanélküli muszlimok ellátását felfüggeszteni, haza küldeni őket! A csónakokat visszavontatni Libiába és elkobozni, miután kiürítették. Az embercsmpészeknek életfogytiglant. Semmilyen alkalmazkodást az iszlámhoz Európában! A terroristákat disznóbőrbe varrni, úgy vonultatni végig a városok utcáin, aztán kivégezni! A halálbüntetés kizárólag az iszlám terroristákra vonatkozhatna az Unió területén. Lenne itt rend és a muszlimoknak nehezebb lenne a kontinens elfoglaása.

  • Zsíros Bödön

   Jól hangzik

 • Csaba Varga

  A lonndoi merénylők közül az egyiket már 2 évvel ezelőtt kidobták az egyik mecsetből, amikor agresszívan megzavarta az egyik istentiszteletet és az utána levő előadást. ami az angliai választásokkal kapcsolatban volt. És a mecset vezetői tanulatlannak nevezték az illetőt, akinek a vallásről semmilyen tudása nem volt.

  http://www.dailymail.co.uk/news/article-4571164/One-three-London-attackers-thrown-local-mosque.html

  “One of the terror suspects was thrown out of a local mosque two years ago after shouting that voting in a General Election was ‘un-Islamic’, MailOnline can disclose.

  The man had been attending the Jabir Bin Zayd mosque in Barking for some months when he aggressively interrupted a sermon in which the Imam was advising his community to vote.

  ‘He started saying that voting was un-Islamic and we shouldn’t do it,’ the mosque manager, who declined to be named, told MailOnline.

  (…)

  ‘He seemed an uneducated person. He seemed to have no knowledge of religion.’ After the outburst the suspect was banned from the mosque and has not been seen there since, he added.”

 • citrom

  Hazugság, hogy minden terrorista migráns. A terrorcselekményeket elkövetők döntő hányada Angliában, Belgiumban, Franciaországban született, ottani állampolgár. Nem migráns. De nem voltak migránsok az IRA vagy ETA tömeggyilkosságokat elkövető tagjai, nem volt migráns Timothy McVeigh vagy Breivik, és nem migráns az a szerbiai magyar sem, akit most Olaszország köröztet sorozatgyilkosság miatt. Mi, akik átéltük 1956-ot, talán megértőbbek lehetnénk azokkal szemben, akik olyan háborús környezetből menekülnek, amit a tévés beszámolókból látunk.

  • burung

   Aham, szóval a sorozatgyilkosokat egy kalap alá venni a terroristákkal, az nem hazugság. Az egy picikét sem zavar, hogy az itt született migráns- ivadékok milyen szépen beintegrálódtak, annak dacára, hogy sokkal jobb lehetőségük volt egy normális életre, mint a most beözönlő tömegnek?

   • citrom

    A példából csak egy volt a sorozatgyilkos. De mondhatnám azokat is – azok terroristák, vagy nem? – akik manapság Amerikában született amerikaiként gyilkolnak halomra középiskolákban, egyetemeken tanárokat, diákokat. Ha valahol a világban bármit csinál egy migráns, mindjárt megjelenik itt a médiában. De ha tovább is olvasol, minden napra jut itt is egy-egy gyilkosság minimum, nem a migránsok miatt. Ma még csak egy hazai fegyveres rablásról olvastam, de fogadjunk, hogy lesz még gyilkosság is!

  • Mária néni

   Attól mert ott születtet, még migráns.

 • Baracsi Zsolt

  Bőtös Botond te bolond vagy !
  Csak add oda a lányodat egy muszlim férfinak !

 • Soltész Éva Edit

  Ez is egy demagóg duma! Lefizetett propaganda szöveg. Olvasd el a Koránt, értelmezd, és utána takarodj közéjük!

 • Ferenc Ujhelyi

  Nem minden migráns terrorista,de minden terrorista migráns.

  • citrom

   Hát téged aztán jól megvezettek! :)

 • Zsíros Bödön

  Lehet azzal áltatni magunkat, hogy nem az egész nép tehet róla. Sebaj, mert az uszítás népszintű náluk, sokan vannak, lehet számolni. Gondolkozzatok már, a Fidesz undorító propagandái is majd az ország harmadát maga mellé allítja, nem tucat emberekről van szó. Egyszerűen előveszitek a négyzetrácsos papírt és számoltok, a kirekesztés és egy egész nép elleni harc az, amivel ezt vissza lehet fordítani, se idő se energia, hogy szűrögessünk.

 • gmihaly

  A bolhás vicc jut eszembe. A kutató utasítja a bolhát: ugorj bolha, a bolha ugrik. Kutatási naplóba beírja. Kitépi egyik lábát, ugorj bolha, bolha ugrik, naplóbeírás. Amikor az utolsó láb kitépése után bolha nem ugrik, beírja: bolha megsüketült. Szóval ez is ilyen következtetés. A mozgósító része olyan elvtársias stílusú, a győlöletezősdije pedig uncsi már. Mert csak az ő gyűlölködése a jó gyűlölködés, ugye?

  • hammurabbi

   Mutasd már hol találod a:”Mert csak az ő gyűlölködése a jó gyűlölködés,..”?

   • gmihaly

    Nem idéztem, véleményeztem. A gyűlöletezősdi, mint ráfogás maga is gyűlölködés.

  • hammurabbi

   Megmutatnád ,hogy hol található az a :”csak az ő gyűlölködése a jó gyűlölködés,..”?

 • András József Fazekas

  Az ilyen beszédnek a cél szerinti véleménybefolyásoló képessége nulla.

  Csak a gyufát lehet kihúzni vele …

 • burung

  De szép is ilyen toleranciára, és elfogadásra buzdító cikkecskét olvasni a legocsmányabb gyűlöletkeltő firkásztól :)

 • Ernő Rozgonyi

  Firkász! mit fizettek neked ehhez a baromsághoz?Vagy ingyen is ilyen ütődött vagy?

 • Astalavista

  Te aki ezt a szar és hazug cikket írtad, teljesen hülye vagy! Mász vissza a fára!

 • Kis Zoltán István

  Ilyen dilettáns megközelítésű, “Soros bérenc” cikket ritkán lehet olvasni. Szégyellje magát a firkász hazug és megtévesztő cikke miatt. Remélem 2018 után is csak sopánkodni fog Magyarország “makronizációja” után.

  • zsíroskenyér

   És ahhoz mit szólsz, hogy Orbán Viktor több millió embert akart betelepíteni Magyarországra?

  • Mária néni

   Jó meglátás. De mit tegyenek, ha egyszer ezért kapják a pénzt Sorostól

 • zsíroskenyér

  Legkeményebb az Orbán-idézet! 😀 Vajon mi lenne, ha óriásplakátra nyomnátok? A sok agyhalott fideszes esetleg elgondolkozhatna azon, hogy milyen szinten nézi őket hülyének Orbán.

  • Mária néni

   Rettegsz Orbántól nagyon?

 • Edlok
 • őpmacspöp

  Ilyen cikket én is tudok: http://www.origo.hu/nagyvilag/20060215propaganda.html
  Tehát aki magyar, nem védheti a ruszkikat semmilyen téren? Ennyi erővel a németeket, osztrákokat, törököket is kezelhetnénk ugyanígy, velük is voltak csúnya ügyeink régebben. Azt kellene eldönteni, az igazságot keressük, vagy a prekoncepciónkat védjük minden erővel, hogy elkerüljük a kognitív disszonanciát. Amúgy nem védem én az oroszokat, a mosoly iróniát jelent a hozzászólásom végén, annyit akartam üzenni, hogy amikor azt állítja valaki, hogy a nyugati média hazudik és felsőbb hatalmi érdekeket képvisel, azt a nyugati médiában egyből összeesküvés-elméletnek titulálják, ellenben ha ők ugyanezt az orosz médiára képesek kijelenteni, akkor az talán nem ugyanúgy összeesküvés-elmélet? Nagyon durva propaganda megy mindkét oldalon, de az utóbbi időben az oroszok részéről az agymosó propaganda tényleg minden szintet átlépett, Oroszországban szinte meg is szűnt az oknyomozó újságírás, ennek ellenére vannak ügyek (bár nem sok), amelyben tényleg igazuk van a nyugati média állításaival szemben. Nem minden fekete-fehér.