A Kreml által pénzelt, szexi naptárban hálálkodnak a szíriai nők

„Féltem, hogy sosem látjuk viszont egymást” – üzeni Miss Március az orosz katonáknak. Forrás: FromSyriaWithLove.ru
„Féltem, hogy sosem látjuk viszont egymást” – üzeni Miss Március az orosz katonáknak. Forrás: FromSyriaWithLove.ru

Majdnem négyezer non-profit szervezet pályázott a Kreml idei pályázati pénzeire, azt remélve, hogy támogatni tudják a testnevelést, az emberi értékeket és a tudományt célzó, fiataloknak szóló projektjeiket. Durván 238 millió rubelt (több, mint 1,1 milliárd forintot) osztottak szét 70 különböző projekt között. A Russian Union of Youth (Orosz Fiatalok Uniója) támogatáskezelő kifejezetten arra kapott pénzt, hogy „népszerűsítse a orosz kulturális örökséget”.

Nyolc héttel később aztán a nagyközönség is bepillantást nyerhetett Oroszország popkultúrájába: elkészült egy igényes naptár, amelyben gyönyörű szíriai nők pózolnak kacér üzenetekkel, amelyek Moszkva közel-keleti fegyveres beavatkozását méltatják. Minden nő egy kokosnyikot, orosz fejdíszt visel „Oroszország iránti tisztelete jeléül”.

A mostani egy kevésbé erotikus változata is lehetne annak a korábbi naptárnak, amelyet Vlagyimir Putyin elnök kapott hat évvel ezelőtt, az 58. születésnapjára. Akkor a Moszkvai Állami Egyetem újságíró szakos nő hallgatói félmeztelenül álltak modellt, a rövid, szuggesztív feliratok pedig Putyin ellenállhatatlan férfiasságát hirdették.

Ez a mostani alkotást nem hatja át annyira a szexualitás, mint a 2010-es ajándékot, és kevésbé exkluzív is. A hölgyek fényképei az „orosz katonatiszteknek” szólnak, december 17-én pedig egy egész rakományt postáztak belőle Szíriába, az ott állomásozó egységeknek.

Hogy Putyin mégse merüljön feledésbe, az orosz katonákra vár egy kis emlékeztető az elnök születésnapjának hónapjánál: „Mondd meg, ki a főparancsnokod, és megmondom, ki vagy” – üzeni Miss Október, a Yara Khaszanként azonosított nő.

fdg
Miss Október hívogatja Oroszország fegyvereseit. Forrás: FromSyriaWithLove.ru

A többi hónapnál is hasonlóan hangzatosak az üzenetek, amely a megkönnyebbült, megmentett és talán egy kicsit fel is izgatott nők háláját hivatott közvetíteni. „Neked volt ünnepnapod, de én kaptam az ajándékot” – viccelődik Miss Február, mivel ekkor tartják „a Haza védelmezőjének napját”.

Nem lehet tudni, hogy mikor készült el a naptár, de a hónaphoz tartozó szösszenetek közül már több is elavult. Miss Augusztus például egy imádkozást idéző pózban mondja: „Az én Palmürám sorsa a te kezedben van”. Ezzel az ókori szír városra utal, amelyet még márciusban foglaltak el a kormányközeli erők az orosz légierő segítségével – majd veszítettek el az Iszlám Állam ellen december 11-én.

august-model
„Az én Palmürám sorsa a te kezedben van”, üzeni Miss Augusztus. Forrás: FromSyriaWithLove.ru

A novemberi oldal még Oroszország lassan kiöregedő anyahajójáról, az Admiral Kuznyecovról is megemlékezik, amint az Szíria partjainál kiköt, hogy segítse a légi háborút. Az Admiral Kuznyecov érkezése óta azonban a fedélzet gépészeti problémái miatt már két repülő is lezuhant landolás közben.

A naptár a Citizen nevű csoport munkája, amelyet a Russian Union of Youth választott ki egy olyan projekt elkészítésére, amelyben nemzeti érzelmű, fiatal művészek fejezhetik ki Oroszország „kulturális és nemzeti értékeit”, miközben a „modern Oroszország győzelmei és sikerei” előtt is adóznak.

A naptár valóban tisztelgés az orosz győzelem előtt, a szerzői nem is palástolják, hogy megvetik Amerikát, amiért az idegenkedett az Asszad-rezsim védelmét támogató orosz erőkhöz való csatlakozástól. Egy december 15-én kiadott sajtóközleményben a készítők a következőt írták:

Mostanában a nyugati sajtó egyre gyakrabban idéz olyan „szíriai lányok” profiljaiból, akik tökéletes angolsággal számolnak be az orosz erők által okozott szenvedéseikről. Ezek a „lányok” még arabul sem tudnak válaszolni a segítséget ajánlóknak. Egyre magasabb azoknak a száma, akik kezdik megérteni, hogy ezek a vad történetek nem nyolcéves kislányoktól, hanem a CIA közösségi média-szakértőitől származnak. A projekt készítőinek és résztvevőinek ugyanakkor fontos, hogy (orosz) katonáink, akik terroristákkal küzdenek (Szíriában), tudják, hogy a szír lányok gondolnak rájuk.

A nyolcéves közösségi média felhasználókról szóló megjegyzés feltehetően áskálódás a hétéves Bana Alabed ellen, akinek az anyukája mára híressé vált tweeteken keresztül közvetít a (cikk megjelenésekor még) forradalmárok által tartott Kelet-Aleppóból. Bana még késő szeptemberben lett ismert, miután dühös bejegyzésben tette helyre a létezését megkérdőjelező Asszad-párti internetes trollokat. December 14-én a Bellingcat közösségi oknyomozó portál jelentetett meg egy kutatást, amely nagyon is arra utal, hogy a lány tényleg létezik, és valóban Kelet-Aleppóban él.

A Russian Union of Youth elnöke Pavel Krasznoruckij, Putyin elnök egyik úgynevezett „proxy-ja”, tehát olyan embere, akit felhatalmaztak arra, hogy a 2012-es elnökválasztás idején Putyin nevében beszéljen. Miután Putyint megválasztották, az elnök megtartotta a proxy-programot, Krasznoruckij pedig a mai napig szakértőként vesz részt különböző oktatásügyi kérdésekben.

Frissítés: Az orosz TJournal szerint a naptárban szereplő modellek közül többeket is sokkoltak a nekik tulajdonított szuggesztív idézetek. Yara Khaszan, avagy Miss Október állítólag egy csak barátok számára elérhető Facebook-bejegyzésben biztosította a Szíriában élő ismerőseit, hogy sem ő, sem pedig a naptárban szereplő többi modell nem tudott a kacér feliratokról.

„Azt hittük, csak a fényképeink lesznek benne” – nyilatkozta Khasan a TJournalnak. „Teljesen lesokkolt, mikor megláttuk ezeket a hülye idézeteket a neten. […] A barátaimnak elmagyaráztam a Facebookon, hogy mi is történt, mert a szíriai fogadtatás borzalmas volt. Mindenki dühös a szövegekre.”

Khaszan elmondása szerint pusztán annyit mondtak nekik, hogy a naptár köszönet a Szíriában a terrorizmus ellen harcoló orosz katonák számára. Megkérte a naptár készítőit, hogy töröljék a sugalmazó feliratot, de a példányokat addigra már elküldték a terepen szolgáló katonáknak.


Ezt a bejegyzést a Global Voices Online magyar oldaláról vettük át. Szerző: Kevin Rothrock. Fordító: Katona Fruzsina. A bejegyzésre a Creative Commons 3.0 licenc vonatkozik.

 • č

  Felesleges jóhiszeműsködni. Ahol valamit titkolnak, az KORRUPCIÓT jelent.

 • Oroszi Istvánné

  undoritó, már az itthoni magyarok csak másodrendű állampolgárok, ilyenkor nem ordít a jobbik, mert ez is az adófizetők pénzéből megy. sunyi alattomos, hazug párt ez is

  • Rónai-Balázs Zoltán

   Drága Oroszi Istvánné! Önnek ez a demagóg uszítás bejött? Komolyan azt gondolja, hogy a külföldi nemzettársaink miatt rossz az országunk helyzete? Tényleg úgy véli, hogy magukra kell hagyni és megtagadni őket? Nem szégyelli magát?

   • Oroszi Istvánné

    Kedves Zoltán! nem vagyok demagóg, sőt az uszitásra sem vagyok vevő, de könyörgöm amig Magyarországon vannak éhezők, télen fázók, munkanélküliek, nyomorban élők, akkor miért a külhoniakat kell minden áron támogatni? Nem őket okolom az ország sorsáért, hanem a kedves fidesst aki tejjel mézzel folyó kánaánt igért, és egy sivatagot, egy kirablott országott és megnyomoritott állampogárokat adott. Nekem nincs miért szégyellni magam, engem a hangzatos jobbikos szólamokkal nem lehet megvezetni, Önnel ellentétben.

    • Szabó Tamás

     azt is nézzétek már meg, hogy erre hány ember megy el és mi a célja. Háborognak a 6 m-ért miközben az országot milliárdokkal rabolják ki úgy, hogy senki nem szól egy szót se… -.-

     • Oroszi Istvánné

      az ország kirablása sem tetszik, de ez az erdélyi szavazatvásárlás sem, ez az itthoni magyarok adójából megy, először itthon kell a szegényeket támogatni, a székelyek Romániához tartoznak, már itt is sokkal jobb az élet mint Magyarországon, ezt a nemes célt támogassa Románia mrt ott adóznak

     • wallenberg8850

      A Magyarországtól való elszakítottság is egyfajta szegénység, ők is mi vagyunk amikor őket támogatjuk akkor magunkat is támogatjuk.

     • Szabó Tamás

      Én úgy látom ott még így is nehezebb a helyzet az ottani magyarok számára. Egy olyan helyen élni és dolgozni (ha egyáltalán kapnak munkát), egy olyan vezetőségtől akiknek az lenne a legjobb, ha eltűnnének inkább a Föld színéről , szerintem rányomja a bélyegét. Nyugodtan menjen el az idei EMI-táborba és beszéljen az ottani fiatalokkal erről. De úgy könnyű magyarázni valamiről amit csak hallottam, de vegyük például, ha ott élne ön is , akkor is azt mondaná, hogy először nyugodtan tegyenek mindent rendbe majd utána feltámadunk? Ezt úgy hívják önzőség, ezért tart itt az ország is. Az éhezésről pedig : rengeteg embert ismerek, de azt látom ahol a gyerekek éheznek ott az a szülők hibája. Aki dolgozni akar az munkát is talál, de ha csak azon vagyok, hogy átlógjam a napot eligyam a segélyt amit a gyerekre adtak vagy elkártyázzam akkor miről beszélünk? Amikor az éhező család apája egész nap a babkocsit tologja az édesanyával karöltve cigizvel a szájukban és nagyobb hétvégi bulikat rendezve, mint a szilveszteri tűzijáték Budapesten. Ilyenkor megy fel bennem a pumpa mikor még ezek után van pofájuk elmenni kunyerálni.

     • Albu

      Csak 3000 szavazatot kapott a Jobbik, pedig ő kezdeményezte a kedvezményes honosítást, és kényszerítette rá a Fideszre.

    • Albu

     A Jobbik egységes magyar nemzetben gondolkodik. Ennyire egyszerű az egész.

  • wallenberg8850

   A Jobbik-szavazók is adófizetők vagyunk, és mi azt akarjuk hogy az adónkból támogassák az elszakított magyar nemzettestvéreink rendezvényeit. Akinek ez nem tetszik, az menjen haza Izraelbe.

  • Szávay István

   Mitől másodrendűek az itthoni magyarok? Miről beszélsz? És mitől hazug a Jobbik? Bocs, de egyszerűen nem értem, hogy mit mondasz.

   • Oroszi Istvánné

    attól hogy ott kapnak olyam juttatásokat amit itthon nem, iskoláztatási (itt csak a nagyon csóróknak jár, ha jár) utazási kedvezmény, itthon a dolgozóknak nem jár az évi egyszeri kedvezmény is megszünt, ingyen orvosi ellátás, itt ha nem vagy biztosítva havi 6000 Ft körüli összeget kell fizetni hogy ellássanak, a Jobbik pedig attól hazug hogy a fidess kistestvére, és jaj lesz az országnak ha hatalomra kerül, a szélsőségeseket bőszen támogatja, közben cuki-muki kutyás képekkel pózol, ezt enyhitendő, tehát Jannus álarcot visel, számomra legalább is egyértelmű ez

    2015. május 29. 23:45 Disqus írta, :

    • Albu

     Nyaff-nyaf. : ) Nyugi, Rákosi már nem él, ne sírd vissza!

 • wallenberg8850

  “Jobbikos pénzből szervezik a Székely Szigetet és az EMI-tábort”

  Naés? És akkor mi van bibsik?
  Örüljetek hogy legalább a Jobbik támogatja az elszakított magyar nemzettestvéreink rendezvényeit, ha már az MSZP meg a DK azok nemzetietlenek és nem támogatják.

 • Ferenc Tőkés

  atlatszo.hu menj a francba! Ne szégyelled magadat? Oláh kolleboránsok vagytok a magyarság ellen!!!

 • Ferenc Tőkés

  Kik vagytok ti atlatszoo.hu? Egy szenny a magyarság egén! Nem súl le a pofátokről a bőr? hogy íly cikket meg mertek írni? az oláh ezt nem merné a magyarokkal megtenni, mivel még maradt annyi érzése bennük! Ti aljas , mocsok senkiháziak! Én adnám le az első lövést, mely az életeteket kioltaná! Halák RÁTOK!!!

  • Horst Bakker

   Vedd be a gyógyszered, degenerált paraszt.

 • Oroszi Istvánné

  ezen az oldalon úgy látom aki a jobbik hátsóját nem nyalja azt lezsidózzák, mert süt az idegengyülölet, a tömény sötétség, és butaság a jobbikos körben. Igen is NEM tetszik hogy jobban vannak a külhoniak támogatva mint az itteniek, de nálatok úgy látszik arat az agyhalál.

  • Albu

   70 év agymosás és elnyomás után a minimum az EMI-t támogatni.

 • Albu

  Ez a cikk csak meggyőzött, hogy jó helyre megy a támogatás.

 • Oroszi Istvánné

  ez ismét egy általánositás, igen vannak olyanok is akik hanyagok, nemtörődömek, de nagyon sokan vannak olyanok is akinek az egy kg kenyér és esetleg egy kis zsir előteremtése is napi gond. Nem lehet általánosítani, vannak magyar származáűsú bűnözők is akkor már minden magyar bűnöző?

 • nihil rulez

  Abból a 9,2 millióból alig jönne ki Habony táskája. Ha ennyi a jobbikos befolyás erdélyben, jól alszom

 • Lajos

  A cikkben semmi szenzáció nincs. Csak részigazság derül ki a cikkből de az nagy dobra verve. Az EMI tábor támogatói közt van például Hargita Megye Tanácsa is és Gyergyószentmiklós polgármesteri hivatala és sokan mások, tehát nem kizárólag egy szervezet támogatja. Hogy ki mekkora összeggel támogatja azt nem tudjuk de kiragadni egy részletet a sokból az félretájékoztatás vagy a teljes igazság elhallgatása, ezért csalódtam az átlátszóban. Ha két román is felajánlja az jövedelemadója 2%-át az Átlátszó Erdély Egyesületnek akkor szétkiabálhatjuk, hogy őket a románok pénzelik?

 • Ádám Horváth

  Kedves szitkozódó hozzászólók! Én voltam az EMI táborban idén és örülök, hogy jó helyre megy a támogatás (egyébként évi 3 millió igen csak karcsú, ha azt nézzük, hogy egymás gyalázására a kétfarkú párt is több tíz milliót költött, hogy csak a legutóbbi hecckampányt nézzem)…. A rendezvény profi szinten volt szervezve, ahol leginkább 18-20 éves szervezők dolgoztak, rengeteg féle hagyományőrző sátor volt, ahol ismereteket szerezhetett az oda látogató a székely művészetekről, volt lovagi bemutató (hagyományos székely középkori hadviselésről), népdal és versmondó versenyek, minden ami a hazai multikulti-sziget fesztiválokon még csak hírből se…. a kisszínpadon pedig feltörekvő fiatal zenekarok kaptak lehetőséget, akik itthon nálunk egyébként sose kapnának….így én nem sajnálom tőlük, minden forintja jó helyre kerül!

 • Gleaner

  A patkányok elkezdtek menekülni! Valamit tudhat már bunkójankó!

  • manci

   sejti, mint macska az esőt

 • János Virág

  És úgy lop mint egy szarka! Ami fényes!

 • transformer

  A sleppje sem különb, ott van például Csepreghy Nándor…

 • Macskafogó

  “Egy vegyesfelvágott centrista-balos ellenzéki, sőt, még egy kaotikus balos-jobbikos kormányzás is hatékonyabb lenne, mint a NER Lázár nélkül. ”

  Ez lehetséges, bár még ezt is erősen kétlem, de kedves Gábor, nem minden a hatékonyság. Hogy előhúzzam a náci kártyát is, például Hitler is nagyon hatékonyan dolgozott. Ennél sokkal fontosabb, hogy a kormányzás az emberek érdekeit szolgálja, hogy nyugalmat és békességet hozzon, ne a gyűlölködést és az egyenlőtlenséget szítsa. Ne a kormánypárti oligarchák érdekeit védje, hanem az ország lakosságának többségét.

  Szóval bármilyen centrista-balos ellenzéki kormány fényévekkel jobb lenne ennél a fideszes bagázsnál. Ezt a pesszimista szöveget meg sürgősen abba kellene hagyni, ha nem akarsz még évtizedekig a miniputyini diktatúrában élni.

 • Judit Fodor

  Nekem nagyon jó véleményem van a Lázárról – ha ez a pasas nem lenne elképesztően tehetséges politikus akkor a fene sem nézné a kormányinfóit! Az ellenzéki mítoszok és hadovák a tisztességtelenségéről meg nem érdekelnek. :)

 • Judit Fodor

  Talleyrandról írhattak ilyesmit a kortársai. :)