A kazah függetlenség 25. évfordulóján blokkolták a közösségi oldalakat az országban

Forrás: Pixabay
Forrás: Pixabay

December közepén volt a 25. évfordulója annak, hogy Kazahsztán függetlenné vált a Szovjetuniótól. Ugyanaznap civil aktivisták azt jelentették, hogy egy sor közösségi média oldal – többek között a Facebook, a YouTube, az Istangram és a Google is – elérhetetlen. A TJournal nevű hírgyűjtő oldal 4 kazah város – Asztana, Almati, Karagandi és Atyrau – lakosaival is beszélt, akik mind megerősítették, hogy nem tudják elérni a közösségi felületeteket, bár azok blokkolásáról nem kaptak értesítést. Más népszerű közösségi médiumok, így például a Twitter és a VKontakte (az orosz Facebook – a ford.) egész nap elérhetők maradtak.

Kazahsztánban a függetlenség 25. évfordulójának tiszteletére blokkolták a @Facebookot, @YouTube-ot és az @Instagramot.
— Malik Zhumagaliyev (@Malik_MKZ) 2016. december 16.

 

Segítség! Nem tudunk hozzáférni a közösségi médiához #Kazahsztánban #teszt

A kazah Tájékoztatási Minisztérium közlése szerint az oldalak „technikai okok” miatt elérhetetlenek és azt ígérték, rövidesen megszűnik a probléma.

Ugyanakkor néhány aktivista felhívta a figyelmet Mukhtar Ablyazov ellenzéki politikus YouTube livestreamjére – szerintük Ablyazov mondandójának a terjedését akarták korlátozni a közösségi média lekapcsolásával. Abyazovot december 9-én engedték szabadon Párizs egyik külvárosában, miután egy francia bíróság megtagadta a kiadatását Oroszországba, ahol sikkasztással vádolják. A kazah és az ukrán hatóságok is bűncselekményekkel gyanúsítják.

A kazah függetlenség napját a múltban is befeketítette erőszakos esemény: 2011-ben egy tucatnál is több tüntető halt meg a rendőrökkel vívott összecsapásban Zhanaozen városában.

Kazahsztán kormánya időről-időre blokkolja a közösségi média oldalakat, hogy elfojtsa a tüntetéseket és kordában tartsa az ellenzék szerveződését. Legutóbb májusban vágták el a hozzáférést a közösségi médiától, röviddel azután, hogy az ellenzék vezetői országos mozgósítást kezdeményeztek, hogy tiltakozzanak a földtörvény megváltoztatása ellen.


Ezt a bejegyzést a Global Voices Online magyar oldaláról vettük át. Szerző: Isaac Webb. Fordító: Somodi Dániel. A bejegyzésre a Creative Commons 3.0 licenc vonatkozik.

 • lényeglátó

  Lenin szerint forradalmak akkor törnek ki, “ha a helyzet kis javulása után (rezsicsökkentés) újabb megszorítások(helyzet romlás) jön!”

 • Slézinger Amália

  “Az információk áradata a társadalom elbutulásához vezet”. Umberto Eco a balliberális szellemiségű Bolonyai Egyetem vizuális kommunikáció professzora.

 • Slézinger Amália

  Módos paraszt vagy, értelmiségi, keresztény, netán-tán pap? Dögölj meg! És kezdődött a lenini bolsevik forradalom. Köszönjük kedves bal oldal, de ebből többet nem kérünk.

 • Klára Kabai-tóth

  Amália, kedves! Nem baj, hogy a baloldalt egy szóban írják, A “Bolonyát” Bologna-nak, Umbert Eco pedig nem mondott olyasmit, amit rája tetszik fogni?!
  Kérés! Tessék saját nevében hazudni, ha lehet!

 • Ernő Nyáguly

  “Aki harcol, veszíthet. Aki nem harcol, már vesztett is.” (Bertolt Brecht)

 • Misim László

  ” a tömeg felismerve őket hangos fújolásban tört ki.”

  Te mi filmet néztél?
  A rendőrség nem engedte az EU -s zászló kifüggesztését. A parlament ablakban megjelent két MSZP képviselő nő.
  A tömeg “SZÉP VOLT LÁNYOK” skandálással válaszoltak. HA ez neked fújolás akkor nem jó moziba mentél.

 • oregsoma

  A Monty Python (Brian élete) után szabadon: “…Nem. Nem azt jelenti…”
  A big ol pupper kommentelő által 2016 december 16-án du. 5:54-kor írt orosz nyelvű irónikus bejegyzés fordítása:
  “… A youtube #facebook #instagram médiáktól való Függetlenség napja…”
  Szomorú, amikor valaki másodkézből lehoz egy hírt, és nem igazán tudja, hogy miről szól.