Letiltotta Navalnij pénzgyűjtését az orosz PayPal

Alekszej Navalnij orosz ellenzéki vezető. Fotó: Wikimedia.
Alekszej Navalnij orosz ellenzéki vezető. Fotó: Wikimedia.

A Yandex.Money nevű elektronikus fizetési szolgáltató nemrég bejelentette, ezentúl nem engedi meg, hogy a felhasználók politikai célokra utaljanak pénzt – ezzel az orosz választási törvénynek próbál megfelelni. Sokak szerint a döntés célja Alekszej Navalnij ellenzéki vezető ellehetetlenítése, aki a szolgáltatás segítségével érkező adományokkal próbálja finanszírozni a 2018-as elnöki kampányát.

Navalnij egy blogposztban tette közzé azt az emailt, amit a Yandex.Money január 20-án küldött Leonyid Volkovnak. Volkov Navalnij kampányfőnöke és az ő nevén van a politikus Yandex.Money számlája is. A levélben arra figyelmeztet a cég, hogy a magánszemélyektől érkező politikai adományok sérthetik az orosz választójogi törvényt.

Ezt az emailt kapta a Leonyid Volkov a Yandex.Money-tól.

Navalnij az állami szervek zaklatásának nevezte az ügyet, amelyekkel megakadályoznák őt a kampánytámogatások gyűjtésében.

A civil és politikai projektjeim finanszírozását célzó gyűjtések története egyben annak a története is, hogyan próbálta az FSZB (Szövetségi Biztonsági Szolgálat) az MVD (Belügyminisztérium) és most éppen a jegybank és más szélhámosok betiltani az ilyen projektekre indított gyűjtéseket Oroszországban.

Az ellenzéki politikus szerint a jegybank arra kényszeríti a Yandex.Money-t, hogy blokkolja a Volkov számlájára érkező adományokat, ezzel ellehetetlenítve Navalnij 2018-as elnökjelöltségét.

A Yandex.Money sajtóosztálya a következőket nyilatkozta a TJournal nevű híroldalnak: az orosz törvény megköveteli, hogy korlátozzák az elektronikus pénzgyűjtést a jogilag kifogásolható esetekben. Máskülönben előfordulhat, hogy a cégnek bizonyos jogi kockázatokkal kell majd szembenéznie. A Yandex azon dolgozik, hogy minimalizálja a kockázatokat saját és több millió felhasználója érdekében:

Úgy döntöttünk, hogy változtatunk a felhasználási feltételeken – egy új szabállyal limitálni fogjuk a politikai célú adományok gyűjtését. Ez a korlátozás iparági sztenderd az elektronikus fizetésnél.

Ezeket a változtatásokat a következő napokban fogjuk feltölteni az oldalunkra. A publikálás pillanatától kezdve érvényben lesznek. Az átírt 12.4-es pontban foglaltak megszegése a számla felfüggesztését fogja eredményezni.

Jogi személyek viszont továbbra is korlátlanul gyűjthetnek adományokat magánszemélyektől a Yandex.Kassa oldalon.

Navalnij ugyan a kampányfőnökén keresztül ezentúl nem tud majd pénzt gyűjteni a kampányára, de elméletben a Korrupcióellenes Alapítvány nevű nonprofit szervezetéhez érkezhetnek majd adományok a Yandex.Kassára. Sajnos azonban ez csoportosulás nem politikai szervezetként van bejegyezve Oroszorzágban, így nem vehet részt Navalnij kampányában – nyilatkozta Volkov a TJournalnak.

Amint aYandex új szabálya életbe lép, csupán PayPalon lehet majd pénzt küldeni Navalnij kampányára – Volkov így a világ bármely részéről kaphat közvetlenül támogatást. Egyelőre nincs arra utaló jel, hogy a kaliforniai székhelyű PayPal korlátozni készülne az Oroszországban kínált szolgáltatásait.


Ezt a bejegyzést a Global Voices Online magyar oldaláról vettük át. Szerző: Isaac Webb. Fordító: Somodi Dániel. A bejegyzésre a Creative Commons 3.0 licenc vonatkozik.

 • akárki

  Lesz egyszer elszámoltatás!

  • Urakura

   Itt soha…

 • Simon Gábor László

  Az a bíró, amék az iylen csótányokat szabadon hagyja, na ő a felelős ezekért, ugyanis ha az első esetben elkapják az ilyen gazembereket a többi meggondolná: aljaskosdon-e.

 • Macskafogó

  Gyurcsány nem tévedett az utcai zavargásokban, btw.

  • Nincs Nincs

   ezt írta ő is:

   “de ő legalább egy valós fenyegetéssel riogatott, és nem egy fantazmagóriával.”

 • Péter István

  Nincs itt semmi titokzatosság, a Gulyás
  Márton maga jelentette be, hogy amennyiben a parlament nem fogadja el a
  választási rendszerre vonatkozó javaslataikat, közelebbről meg nem
  nevezett polgári engedetlenségbe kezdenek. A polgári engedetlenség
  leánykori neve a törvénytelenség, ami a Büntető Törvénykönyv valamennyi
  tényállását magában foglalja. Tehát nem árt az óvatosság.

  • Flying Dutch

   A helyedben óvatosabban mondanék verdiktet. Rosa Parks is a polgári engedetlenség eszközével élt, amikor leült a fehéreknek fenntartott helyre egy buszon 1955-ben. Aztán az lett a vége, hogy 2009-ben egy fekete lett az USA elnöke.

  • Macskafogó

   Mármint arra gondolsz, amikor Orbán a haverjaival felszedte a kerítést a Kossuth téren? Osztán mint mondott a bíróság erről?

   Na azért.

  • alf

   ” ami a Büntető Törvénykönyv valamennyi tényállását”

   azért olyan sokat csak nem..

 • Vidéki

  Az ötvenes évekhez hasonlítja a helyzetet a paranoiás Vágó Gábor, mint aki el is hiszi amit mond!

  Ha Vágó Gábor eszénél lenne, rájöhetne, hogy ha ma Magyarországon fasiszta diktatúra lenne, akkor nem lennének szabad választások, nem lenne demokrácia, nem lenne szólásszabadság akkor nem lehetne nagy nyilvánosság előtt büntetlenül olyanokat állítani, hogy nincsen demokrácia, nincsen szólásszabadság.

  Amikor diktatúra (népi demokrácia) volt, a szólásszabadság egyáltalán nem így működött.

  A létező szocializmusban született az illegálisan terjesztett vicc:

  A heti komcsi taggyűlésen Kovács megkérdezi: “Hová lett a hús?!”

  Egy hét múlva a heti komcsi taggyűlésen egy naiv ember megkérdezi:

  “Hová lett a Kovács?!”

  • Flying Dutch

   Te mit keresel itt, fizetett troll? Ja, persze! Hiszen pont azért vagy itt!

 • Vidéki

  Nem új a módszer, amit Vágó Gábor, ez a radikális provokátor tesz. Saul Alinsky már fél évszázada feltalálta!

  Saul Alinskyről Hillary Clinton a szakdolgozatát is írta.
  Saul Alinsky “A radikálisok szabálykönyve” című művében
  LUCIFERT NEVEZI AZ ELSŐ EREDETI LÁZADÓNAK, akinek a teljesítményét minden igazi radikálisnak el kell ismernie.

  Saul Alisky egyik tanácsa volt követői számára:
  “Kényszerítsd az ellenséget, hogy a saját szabályai szerint járjon el. Ha az a szabálya, hogy minden levélre válaszolnia kell, küldj 30 000 levelet. EZZEL KINYÍRHATOD, MERT SENKI SEM KÉPES MEGFELELNI AZ ÖSSZES MAGA ÁLLÍTOTTA SZABÁLYÁNAK.”

  Saul Alinsky szerint a kívánt társadalmi célok érdekében bármilyen eszközt fel lehet használni. Egyik akciója például az volt, hogy a chicagói O’Hare nemzetközi repülőtéren jól öltözött fekete aktivistákat küldött a férfi mosdókba. A feladatuk az volt, hogy órákra, vagy ha kell, napokra elfoglalják az összes fülkét és piszoárt az utasok elől, így bénítsák meg a repülőtér működését, amíg a hatóságok nem teljesítik a követeléseiket.

 • Flying Dutch

  Fel kell jelenteni rágalmazásért a neandervölgyit Gábor! Három dolog derühet ki.
  1. Hazudott
  2. Engedély nélküli megfigyelést folytatnak
  3. Titkos információkat hozott nyilvánosságra

  Mindegyik bukta nekik. A legnagyobbat persze az szólna, ha kiderülne, hogy jó komcsi módra tényleg megfigyelnek benneteket.

  • Sam Sal

   Ha zsebben a rendőr, az ügyész és a bíró(szerelő), nem vagy feljelenthető.

   • Flying Dutch

    Ha így lenne a Juhász Péter sem tudna pereket indítani. A rágalmazás polgári peres ügy. Nem kell hozzá sem rendőrség, sem ügyészség.

 • http://naszta.hu/ naszta

  Nyugi ehhez néhány Gmail-es/Outlook-os e-mail cím elég. Ha a levelező szerverek nincsenek itthon (Google, MS, Apple stb.) akkor lehallgatni sem tudják, mert titkosítatlanul nincs a levél soha Magyarországon.

 • Bognár Attila

  Akkor az USA szervek (szoftverei) olvassák el, és kulcsszavak alapján továbbítják M.o.ra, ha akarják… :O

 • http://naszta.hu/ naszta

  Hiszen kis-Moszkvaként mi vagyunk a legjobb partnerek. Oh, wait…