Új felületen szeretnék elérni a politikusok átláthatóságát Bangladesben

A bangladesi parlament épülete. Joe Coyle Flickren közzétett képe. CC BY-NC 2.0
A bangladesi parlament épülete. Joe Coyle Flickren közzétett képe. CC BY-NC 2.0

Annak ellenére, hogy Banglades egy népes és hivatalosan demokratikus ország, az internet elterjedtsége továbbra is alacsony. A politikusok és a törvényhozók nem használják a közösségimédia-platformokat, és ez megnehezíti, hogy egy átlagember kapcsolatba lépjen velük.

Most egy új platform a parlamenti képviselőkre vonatkozó információkat és különböző kommunikációs lehetőségeket felsorakoztatva ad lehetőséget a bangladesieknek ahhoz, hogy kapcsolatba léphessenek a választott képviselőikkel. Néhány törvényhozó már el is kezdte megválaszolni a nyilvános kérdéseket.

Az egyik leggyakrabban használt bangladesi kifejezés napjainkban a „Digitális Banglades”, amely szerint a kormányzásban és az adminisztrációban is használni kell a számítástechnika adta lehetőségeket annak érdekében, hogy a társadalom és az állam minden szintjén biztosítva legyen az átláthatóság és az elszámoltathatóság.

Bár más területeken már látható eredménye van az ország digitalizálásának, sok parlamenti képviselő és kormányzati tisztviselő továbbra sem használja a kommunikáció ezen formáját, hogy elszámoltathatóvá váljon az állampolgárok számára.

Friss újsághírek szerint annak ellenére, hogy sok képviselő rendelkezik Facebook-fiókkal és -oldallal, ezek nem hivatalosak, és sok esetben rajongók szerkesztik őket. Csupán hét, képviselőhöz tartozó Facebook-profil és kettő Twitter-fiók ellenőrzött. A legtöbb parlamenti képviselő tehát nem aktív a Facebookhoz és a Twitterhez hasonló közösségimédia-oldalakon, miközben számos állampolgár panaszkodik arra, hogy a képviselőket nem lehet elérni a bangladesi parlament oldalán hivatalosan feltüntetett telefonszámon vagy e-mail címen.

Chandra Bindu bangladesi blogger a következőt írta a Facebookon:

Néhány évvel ezelőtt elmentem a helyi parlamenti képviselő házához, hogy megvitassam vele a környéket érintő problémákat. Ő a fővárosban lakik, messze a választóitól. Már reggel 10 óra volt, és közölték velem, hogy a képviselő még alszik. Vártam még egy ideig, de nem sikerült találkoznom vele.

Saifur R. Mishu blogger a következőt írta:

Azt kell mondjam, hogy a Parlament sok megválasztott tagja királyként gondol magára, nem pedig megbízott képviselőként. Pedig teljes mértékben elszámoltathatók kellene, hogy legyenek a választóik felé.

Az Amar MP weblap képe.

Amar MP

Az Amar MP (Az én parlamenti képviselőm) egy önkéntes alapú, non-profit, pártfüggetlen kezdeményezés, amelyet egy bangladesi online aktivistákból álló csoport hozott létre, és egy kivándorolt blogger, Sushanta Das Gupta vezet.

A céljuk, hogy a parlamenti képviselők felismerjék a felelősségüket, és biztosítsák az elszámoltathatóságukat a választók felé.

A felület lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy kiderítsék, ki képviseli őket, illetve hogy rákereshessenek a parlamenti képviselőre és a rá vonatkozó hivatalos adatokra, beleértve a vagyonnyilatkozatot is. Ezek után a látogatónak lehetősége nyílik arra, hogy a honlapon feltüntetett különböző telefonszámokon és közösségimédia-fiókokon keresztül felvegye a kapcsolatot a képviselővel.

Továbbá, ha nem sikerül a kapcsolatfelvétel, akkor a honlapon is fel tudnak tenni kérdéseket az illetőnek.

A felhasználóknak regisztrálniuk kell az oldalon (ezt megtehetik a Facebook-fiókukkal is), hogy felvehessék a kapcsolatot a képviselővel. Ezzel elkerülhető lesz a trollkodás, a visszaélések elkerülése érdekében pedig az Amar MP szűri a sértő üzeneteket, mielőtt felveszik a kapcsolatot a képviselővel.

Néhány hónapja fut az oldal, de máris nagy visszhangot váltott ki. Az emberek mindenféle kérdést tesznek fel a városok tisztaságára vonatkozóan, felhívják a képviselők figyelmét a falvak infrastrukturális igényeire, de helyi drogproblémákkal kapcsolatban is panaszkodnak.

Néhány képvidelő már el is kezdte megválaszolni a kérdéseket. Abdur Rahman Badi, Cox Bazar-4 választókerületének parlamenti képviselője például a teknafi drogproblémával kapcsolatban válaszolt Mohammad Tareq megkeresésére.

Elmondta, hogy:

Köszönöm, hogy elküldte kérdését. Szeretném tájékoztatni, hogy az ismert drogdílerekről most készít listát a megfelelő hatóság, és lépéseket fogunk tenni ellenük. Bízom benne, hogy még a jövő év folyamán felszámoljuk a régió drogproblémáját.

Az emberek izgatottak a válaszok miatt:

Most először válaszolt választónak egy bangladesi képviselő YouTube-ra feltöltött videóüzenetben. https://t.co/eMDvyisA61

— Pushpita (@romenjuthi1971) 2017. január 31.

Abul Khair Shahjahan írta a Facebookon:

Elképzelni sem tudom, hogy ez hogyan ne segítené a választókat. Sok parlamenti képviselő kezdi megismerni a választóit, és egyre aktívabbak a közösségi médiában, amire ez a holnap hívja föl a figyelmüket.

Saber Hossain Chowdhury képviselő a Twitteren írta:

@amarmpbd @sajeebwazed @albd1971 @zapalak Manapság az, hogy a parlamenti képviselők digitálisan is jelen vannak, a norma kéne legyen, nem pedig a kivétel.

— Saber H Chowdhury MP (@saberhc) 2016. november 25.

Az oldal felhívást tett közzé, amelyben önkénteseket keresnek, akik a választókerület nagyköveteként tartják a kapcsolatot a képviselőkkel a felületen beadott kérdésekkel kapcsolatban. Több képviselő is ellenőrzi a választókerületéhez kinevezett nagykövetet.

Egy kommentelő, Sisyphus, a következőt javasolta:

Szerintem a parlamenti képviselőket képezni kellene Facebook-, Twitter-, vagy akár email-használatból. Minden képviselőnek meg kellene ezt tennie, addig, amíg magabiztossá nem válnak közösségi médiahasználatból és nem kezdenek nagy mennyiségben válaszolni.

A próbaüzemet követően hivatalosan márciusban indul az oldal, melynek a Facebookon már több, mint 36 ezer követője van, és itt segítenek is a felhasználóknak abban az esetben, ha problémába ütköznek az oldal használata közben.


Ezt a bejegyzést a Global Voices Online magyar oldaláról vettük át. Szerző: Rezwan. Fordító: Katona Fruzsina. A bejegyzésre a Creative Commons 3.0 licenc vonatkozik.

 • László Cselle

  Az átlátszónál legalább nem változik csak örök…

 • János Virág

  A 4 millió meg nem megy el szavazni,mert orbán lefizette őket egy talicska fával! A határon túli meg jön mert orbán lefizette 1000 milliárdokkal!

 • Péter István

  A félelem- és a gyűlöletkeltés kizárólag a hatalomért cidriző liberális pártkorifeusok és az anarchista lumpen politikai kalandorok egyik legfőbb fegyvere. Azért beszélnek róla annyit és olyan eszetlenül.

  • György Féhn

   Péter István Ön bizonyára nem látta a plakátokat,nem néz tv-t,nem hallgat rádiót,nem olvas újságot,egyáltalán fogalma sincs semmiről.Az átkosban hülyitették a népet ilyen mesékkel Kádárék.

 • András József Fazekas

  Nem gyűlölünk benneteket, balf@sz Átlátszósok.

  Csak utáljuk a kisszerű, aljadék p@tkányságaitokat, kifordul tőletek a gyomrunk.

  • György Féhn

   András József Fazekas Ha ennyire fáj,hogy kiderülnek a tolvajlások,tán nem kellene lopni.És a gyomra is rendben lenne.

   • András József Fazekas

    Eddig nem derült ki semmi, mert csak össze vissza hazudoztok …

    Tudod, majd ha az államcsőd elkerülése miatt megint IMF hitelt kell felvenni, mint 2008-ban, akkor gyertek elő ezzel a mantrával.

    Amíg javulnak a pénzügyi- gazdasági mutatók, minden tekintetben épül az ország, addig nektek coki van … !

    Az irányotokban érzett hányinger pedig fáj, csak visszataszító.

    • György Féhn

     András József Fazekas Pénztáros Mészáros gazdasági mutatói valóban javulnak,Récsöl ott rodsózik Almáditől Keszthelyig.Minden napra jut egy fideszes botrány,az ország meg rég leszakadt Európától,de még a környező országoktól is.Abszolút utolsó,ezt ünneplik a gyomorbajosok .Aki ér valamit,már külföldön van,itthon csak a tolvajok ugatnak.

     • András József Fazekas

      Ne haragudj, nem vagyok pszichiáter.

      Nettó hazugságokkal, agyament téveszmékkel nem foglalkozom.

      Ha így látod, csak gratulálni tudok !

     • Zalán Kéri

      Nem baj, hogy nem vagy pszichiáter, de legalább egyet felkereshetnél. Aki ennyire nem vesz tudomást a jelenlegi magyar helyzetről, az nagyon “beteg”. 😀

     • András József Fazekas

      Szerinted kinek kell pszichiáter?

      Aki folyamatosan nyerésre áll, és a gőzelemért folyamatosan tesz is valamit, vagy annak, aki folyamatosan veszít, nem csinál semmit, de közben arról álmodozik, hogy majd egyszer, nulla teljesítménnyel győzni fog.

      Hmm ?

 • Jozsef Toth

  Gyűlölködés?????? a fenti sorok……az a gyűlölködés :) :) :) nem is akármilyen !!!!