Orosz nyugdíjasok kínos videóban trollkodják az orosz ellenzéki vezetőt

Forrás: YouTube
Forrás: YouTube

Egy „szélsőséges” aktivistacsoport Alekszej Navalnij ellenzéki vezetőre ugrott rá egy videóval, amelyben nyugdíjasok tolják a rímet, némi ügyetlen koreográfiával. Az alkotás az ukrán Griby nevű együttes „Olvad a jég” (Tajet ljod) című slágerének legújabb paródiája.

Navalnij kemény időszakon túl: április 27-én támadók (már nem az első alkalommal) maró fertőtlenítőszerrel öntötték le, amely komoly sérüléseket okozott a politikusnak. A jobb szemét ért károsodás miatt Barcelonába kellett utaznia, hogy megfelelő kezelést kaphasson. Aztán jött ez a videó, ami után a nézőknek is megfájdulhat a szeme.

A dalszöveg a következő:

Csendesen esik az eső Moszkvára, Navalnij a Tverszkaja utcán sétál a haverjaival. Üres fejét megtölti a remény: szeretné Oroszországot megszerezni. Csakhogy Ljokha nem érti, hogy Oroszország nem hajlik meg az akaratának. A szervek figyelik őket, és majd a fejükre koppintanak.

Az eredeti Griby dal az idei év egyik legnagyobb slágere lett Oroszországban, a népszerűsége pedig természetesen számtalan paródiát szült. Ez a legutóbbi a YouTube-on jelent meg március végén, de csak akkor terjedt el, amikor maga Navalnij osztotta meg a Twitter-oldalán.

Ennyi volt. Végeztem a politikával. Talán az eddigi legdurvább húzás: a krasznodari „Egyesült Oroszország” csoport egy rólam szóló verziót készített a Tajet ljodból.

— Alexey Navalny (@navalny) 2017. május 4.

Ugyan Navalnij az Egyesült Oroszországnak tulajdonította a videót, a valóságban egy krasznodari fringe aktivista szervezet (olyan aktivisták, akik a társadalmilag kevésbé, vagy egyáltalán nem támogatott eszméket támogatnak – a ford.) készítette, akik „Társadalmi Egyenlőség” néven tevékenykednek.

A Társadalmi Egyenlőség látszólag az elszegényedett családoknak juttat segélyeket, de inkább arról híres az orosz neten, hogy széttrollkodja Navalnijt. YouTube csatornájuk tele van bizarr videókkal, amelyekben egy hang tesz fel rávezető kérdéseket idős aktivistáknak, akik hosszas ellenzék-ellenes hazugságokkal és összeesküvés-elméletekkel válaszolnak ezekre. Egy Medialeaks-en megjelent cikk rámutat, hogy a rapvideó szereplői közül legalább egy nő részt vett Navalnij krasznodari irodájának felforgatásában.

Nem ez az első eset, hogy a Társadalmi Egyenlőség csoport egy videója vírusszerűen elterjedt az interneten. 2013-ban egy másik kétes slágerük is volt, amely – látszólag minden irónia nélkül – az „Egy elemző véleménye Navalnijról” címet kapta. A főhős egy idős nő, aki furcsa és nyilvánvalóan hamis vádakkal vagdalkozik, például felhozza azt az alaptalan feltételezést, hogy Navalnij elmegyógyintézetbe dugta a feleségét, hogy aztán „prostituáltakkal henteregjen”. Egy másik, szintén 2013-as videóban ugyanez a nő Navalnijt vádolja az ukrán tüntetésekért, amelyek később az EuroMajdan forradalomhoz vezettek. Azt állítja, hogy „Navalnijnak csak a pénz, pénz, pénz kell, semmi más. Szégyellje magát!”

A videók erőltetettnek és mesterkéltnek tűnnek, ami miatt többen feltételezik, hogy az idős emberek valamilyen visszaélés áldozatai. Pedig el kell ismerünk, hogy nagyon is szenvedélyesen adják elő a véleményüket.


Ezt a bejegyzést a Global Voices Online magyar oldaláról vettük át. Szerző: William Cohen. Fordító: Katona Fruzsina. A bejegyzésre a Creative Commons 3.0 licenc vonatkozik.

 • ember

  “Életünket és vérünket az USA-ért. Mondta az egyik magyar nevű titán.
  Az USA is vérét adta értünk eddig ugye sz….láda hiteltelen senkik?

 • Gubusz

  Magyarországon vagyunk 10.000.000. an kb. Abból 20.000. ember akar rendszerváltást, azaz a magyar lakosság 0.2%-a. 0.2% miatt akiknek java része unatkozó senkiházi és pénzmosó civil szervezet képviselői nem kéne leégetni az országot….

  • Gittevő Ernő

   Inkább a libsik, mint ezek!

 • Vidéki

  Milyen jó olimpiai csapatunk lehetne Bőtös Botond gondolatmenetét követve, ha Soros Gyuri bácsi és civiljei, muzulmán migránsok széles tömegeit telepítenék be Magyarországra.

 • pannika222

  Azért,jó lesz,ha a fityisz is vigyáz,mert Németországból is érkezett ide migráncs:Bayer Zsolt.Ez sem echte magyar név,ki tudja az ősök milyen céllal jöttek kis hazánkba,és most zsótika majd jól elintézi a fityiszt!

 • http://bircahang.org maxval bircaman bircahang.org

  A homogenitás a megmaradás záloga.