A kínai propagandagyár kulisszái mögött

A Kínai Kommunista Párt Társadalmi Kapcsolatok Osztálya popdalokat ír Hszi Csin-ping politikájának népszerűsítésére. Képernyőkép: Youtube.
A Kínai Kommunista Párt Társadalmi Kapcsolatok Osztálya popdalokat ír Hszi Csin-ping politikájának népszerűsítésére. Képernyőkép: Youtube.

A Kínai Kommunista Párt (KKP) 19. Kongresszusán Hszi Csin-ping megerősítette hatalmát Kínában. Az elképzelései Kína alkotmányába is bekerültek.

Mostantól a Politikai Hivatal Állandó Bizottságának újonnan megválasztott tagja, az akadémikusból lett politikus, Wang Huning, vezeti a KKP Társadalmi Kapcsolatok Osztályát, hogy további propaganda- és elméleti háttér születhessen Hszi az ország nemzeti és nemzetközi újjáéledéséről szóló Kínai álmához.  

Hszi számára az ideológia egy lényeges fegyver a KKP legitimitásának fenntartására. Kína online közösségi tereit használta arra, hogy a pártideológiát és annak elveit bemutassa és terjessze. Minden médiaorgánumnak hűséget kell fogadnia a KKP-nak, és már az internetszolgáltató vállalatokat is arra ösztönözik, hogy KKP tagokat toborozzanak alkalmazottaik között.

A KKP Társadalmi Kapcsolatok Osztálya meghatározó szerepet játszik „ideológiai fronton”, mivel irányítja az ország hatalmas, a kultúrával, művészettel és oktatással kapcsolatos nemzeti politikáit is meghatározó propagandagépezetét.

A nyugati médiaorgánumok nagy része „propagandaként” utal Kína ideológiai harcára, de a komplex bürokráciát, mely fenntartja és működteti az ideológiai frontot, már nem írják le. A hongkongi székhelyű a The Initium oknyomozó portál nemrég tett közzé egy mélyreható riportot a KKP Társadalmi Kapcsolatok Osztályának átalakításáról. Alább a kínai cikk egy részének a fordítása olvasható.

A KKP Társadalmi Kapcsolatok Osztályának rövid története

1924-ben Kína megosztott volt a korabeli katonai csoportok, a Beiyang–hadsereg, a Koumintang és más regionális szerveződések között, és a KKP egy politikai szövetséget hozott létre, hogy véget vessen a hadúr-rendszernek. Ez vezetett a KKP Társadalmi Kapcsolatok Osztályának létrehozásához, melynek a feladata az volt, hogy közleményeket tegyen közzé, szlogeneket javasoljon, röplapokat készítsen, és a kínai kommunista ideológiát terjessze a Nemzeti Forradalmi Hadseregen belül, illetve a Kína egyesítésére szolgáló északi hadjárat alatt a hétköznapi emberek számára is.

Az 1937–1945 közti második kínai-japán háború alatt a KKP Népi Felszabadító Hadserege Jan’anban hozott létre egy kommunista főhadiszállást. Mao Ce–tung, a KKP vezetője (1943–1976), ki is használta az első ideológiai tömegmozgalmat, a Rektifikációs Mozgalmat, annak érdekében, hogy átszervezze a pártlapokat és a politikai újságokat, illetve hogy biztosítsa, hogy a nyilvánosság a KKP érdekeit szolgálja.

Ezzel Mao létrehozta az elvet, mely szerint a politika előrébb való, mint az újságírás, melyre ma már a történészek „Maoista Újságírásként” utalnak.

Annak érdekében, hogy szabályozni tudják, mi jut a nyilvánosság elé, a Társadalmi Kapcsolatok Osztálya belső publikációkat kezdett terjeszteni a párt tisztségviselői számára.

Azon kívül, hogy feladatuk volt elmagyarázni és terjeszteni a kínai kommunizmus ideológiáját, az Osztály monitorozta a véleménycikkeket, cenzúrázta a kiadványokat, és irányt mutatott a művészeti alkotások terén is.

Az 1958-ban, a Jobboldal-ellenes Mozgalom elleni ideológiai küzdelem során létrehozott „Központi Kulturális és Oktatási Csoportot” a Kínai Társadalmi Kapcsolatok Osztályának vezetője irányította. Az oktatási rendszert kivéve, Mao uralkodása alatt az osztályt a KKP központi titkárságának titkára vezette. Ez a döntéshozatali és végrehajtási szerv volt felelős továbbá a sportért, az egészségügyért, és más, nem politikai jellegű területekért is.

Teng Hsziao–ping reformkora alatt (1979–1987) a Társadalmi Kapcsolatok Osztályának hatalma csökkent, mivel Teng bizonyos mértékben támogatta a média piacosítását.

Azonban 1990-ben, a Tienanmen téri demokratikus mozgalom leverése után a Társadalmi Kapcsolatok Osztálya visszatalált politikai alapjaihoz. A vezetője a KKP Politikai Hivatal Állandó Bizottságának egyik tagja lett.

A Társadalmi Kapcsolatok Hivatala ma

Jelenleg a Társadalmi Kapcsolatok Hivatala 4 kulcsfontosságú területet vezet:

1. Ideológia. Az osztály alá tartozik az Elméleti Iroda és az Oktatási Iroda is. A két iroda gyakran tesz közzé cikkeket a KKP elméleti hátteréről és annak politikájáról.

2. Kultúra és művészetek. A Társadalmi Kapcsolatok Osztálya vált a művészetek és a kultúra kurátorává is: a Kulturális Minisztérium és a Rádió, Film és Televízió Állami Adminisztrációja (SARFT) más kulturális és művészeti szervezetekkel együtt ide tartozik. Ilyen például az Irodalom és Művészetek Föderációja és a Kínai Írók Társasága.

3. Oktatás és kutatás. A Társadalmi Kapcsolatok Osztálya felel a nemzeti ideológiai és politikai oktatás tantervéért. Ezen felül ők irányítják a humán és társadalomtudományok területén zajló kutatásokat az országban azáltal, hogy a nemzeti filozófia és társadalomtudományok tervezőcsoportjának jüanok milliárdjait utalják ki társadalomkutatásra. Pusztán 2017-ben több mint tíz kutatás címe azzal kezdődött, hogy „Hszi elnök elképzelései…”

4. Nemzetközi kapcsolatok. Az osztály vezeti a Nemzetközi Kommunikációs Irodát, mely a külföldi médiával való kommunikációért és a Kínáról szóló hírek és szakpolitikák terjesztéséért felel.

A Társadalmi Kapcsolatok Osztálya a „külföldi médiába”, mint például a Nouvelles d’Europe-ba (欧洲时报) vagy a China Timesba (旺报) is befektet, hogy pozitív hangvételben tudósítsanak Kínáról a tengerentúli kínai közösségek felé.

Kínában az összes belföldi lap, folyóirat és kiadó a kormánytól vagy a párttól függ, így a Társadalmi Kapcsolatok Osztálya közvetlen nyomást tud rájuk gyakorolni.

A legújabb fejlemény, hogy a SARFT új igazgatója, Nie Csen–hszi egyben a Társadalmi Kapcsolatok Osztályának miniszterhelyettese is. Nie a KKP Kibertérügyi Központi Iroda Vezető Csoportjának és a Kibertér Kínai Adminisztrációjának a vezetője is egyben, mely arra utal, hogy mind a hagyományos, mind az újmédia adminisztrációjáért a Társadalmi Kapcsolatok Osztálya felel.

Az újmédia irányítása

A mobilinternet és a közösségi média egyre szélesebb körben való elterjedése az utóbbi években hozzájárult ahhoz, hogy a kínai netizenek sokkal hangosabban fejtsék ki véleményüket. Hogyan birkózott meg a Társadalmi Kapcsolatok Osztálya ezzel a kihívással?

2012 óta az online médiát sújtó megszorítások váltak az „új normává”. A nemrég létrehozott Kibertér Adminisztrációs Iroda kihasználta a cenzúrát lehetővé tevő hatalmát, hogy az állami- és a pártmédia újra vezető szerephez jusson a közvélemény formálásában.

2017 júniusában számos szórakoztató oldal lett egyik napról a másikra betiltva a közösségi média felületein a „társadalmi értékek megsértéséért”. Némelyiknek több millió követője van a WeChaten.

A KKP Társadalmi Kapcsolatokért Felelős osztálya felügyeli a cenzúrát, és a párt forrásait használva képes a belföldi és tengerentúli médiába fektetni. A taktikájuk az évek során fejlődött és alkalmazkodott az új technológiához, ez pedig lehetővé teszi, hogy a cenzúra és a politikai befolyásolás még hatékonyabb és nehezebben észrevehető legyen.

Úgy tűnik, hogy Orwell disztópiája már nem csak fikció: „Aki uralja a múltat, uralja a jövőt is. Aki uralja a jelent, uralja a múltat is”.

 • Szintagmaar

  Valahányszor a szélsőségesen középkori nézetekkel teli iszlám vallás nevében történik egy terrorcselekmény, mindig elkezdődik az iszlám mosdatása: nem is erőszakos, nem minden muszlim erőszakos…
  Miért nincsenek buddhista vallási fanatikusok, vagy keresztény fundamentalista merénylők, vagy hászid halállisták az őket sértegetőkről?

  Az összes vallás egyformán békés, és véletlen, hogy csak az iszlám hívői közül kerülnek ki másokat sértettségből gyilkoló fanatikusok?

  Nem. Az iszlám barbár és erőszakot propagáló vallás, ahol a hataloméhes papok erőszakos tanításai terrorcselekményekre buzdítják az együgyü követőket.

  • Peter Varga

   ezeket a kijelentéseket persze biztosan azután tetted, hogy elolvastad a Koránt és részt vettél statisztikai alaphoz elegendő különböző “iszlám pap” tanításán.

   • Szintagmaar

    Persze, mindig leélem pár ember életét, mielőtt véleményt alkotnék, mert a hiteles tájékozódás bolsevista trükk. Ja, nem.

    • Peter Varga

     amúgy ez bizony egy nagyon jó ötlet volna.
     mit értesz hiteles tájékozódás alatt?

     • Szintagmaar

      inkább írd le a véleményedet, ha beszélgetni akarsz. nincs kedvem a faggatózáshoz.

     • Peter Varga

      az a véleményem, hogy hiteles tájékozódásnak azt nevezném, ha beszélgetnél néhány muszlimmal.

  • Zsolt Sándor

   Buddhista fanatikusok, lásd Mianmar.
   Keresztény fundemantalista merénylők, lásd Breivik, lásd az amerikai abortuszklinikákra gyújtóbombákat dobók, lásd KKK, stb – de akár az ír-angol konfliktust is ide tehetjük, ha nagyon akarjuk.
   Zsidó szélsőségesek, lásd Irgun, Lehi, illetve Kahane rabbi követői.

   • Szintagmaar

    Ebben tájékozottabb vagy nálam, Kahane-ről és Myanmarról nem is hallottam. Utánanézek, kösz.

 • amok

  A szerzőnek igaza van abban, hogy az Európában kisebbségi sorban élő muszlimok integrációjának egyik fő akadálya a többségi elutasítás, és hogy ez keserűséget, megaláztatást kelt bennük. Csakhogy: akik nem az emberjogi/egyenlőségi kábulatban élnek, hanem a realitásban, azok számára előre tudható volt az, hogy ez lesz a sorsa egy bőrszín és kultúra alapján ennyire eltérő kisebbségnek. És itt jön a vezetők felelőssége: miért kellett/kell nagy tömegekben beengedni őket, tudván, hogy olyan konfliktust gerjesztenek ezzel, amely mindkét fél számára csak fájdalmat fog okozni.

 • aser

  Az Európában élő muszlimok nagy része nem is akar beilleszkedni.Hanem az otthoni környezetben kíván élni továbbra is.És ezt öltözetükkel,viselkedésükkel is képviselik.Szó sincs itt arról,hogy a kudarcuk miatt beállnak a terroristák közé. Egyszerűen muszlim világáért küzdenek a terrorral is.Franciao-ban naponta 100 autót gyújtanak fel az “ellenálló” fiatalok!És sok másik ember elleni rasszista támadás is történik.Mely elbújik a napi hírek között. Ez a csepegtetett terror is a szegény muszlim atombombáját képviseli.És láthatóan behódol lépéről lépésre Európa a terrornak! Már miért lenne egy nacionalista szélsőséges?És egymuszlim terrorista akkor hogyan nevezendő?

 • Gyula Rostos

  Ha pakisztáni muzulmánként nézőként részt veszek egy házasságtörő nő megkövezésében, akkor én radikális vagy mérsékelt muzulmán vagyok?

  Ha azt gondolom, hogy az iszlámot elhagyókat meg kell ölni, akkor én radikális vagyok vagy mérsékelt?

  Ha abban a tudatban élek, hogy egy keresztény megveréséért harmadannyi büntetést kapok, mint egy muzulmán megveréséért, egy budhista agyonütéséért pedig tizedannyi büntetést kapok, mint egy muzulmán meggyilkolásásáért, akkor mérsékelt vagyok, vagy radikális?

  Hol húzzam meg a határt a radikális és a mérsékelt között? És mi a teendő, ha a vallás fundámentumát jelentő könyv a határ radikális oldalára esik? Létezhet-e mérsékelt változata a hasonlóan békétlen nézetrendszereknek: pl Mein Kämpfchen?

 • Endrődi László

  Vajon ha ennyire nem szeretik európát/amerikát a muszlimok miért nem húznak el afrikába, ázsiába. Én segítenék nekik.

 • Endrődi László

  Mellesleg a katolikusok a XIV-XV. században is ezt tették másokkal. Persze akkor nem volt tv vagy net. Ma allah prófétái az inkvizitorok.

 • Béla Somogyi

  1.) “…csak annak a statisztikának hiszek, amit saját magam hamisítottam…”

  2.) “…van kis hazugság, nagy hazugság és statisztika…”

  • Vidéki

   Hasra ütéseid, lázálmaid mennyivel állnak közelebb a valósághoz, mint a KSH fáradságos munkával begyűjtött és tudományos módszerekkel kiértékelt adatai?

   • Béla Somogyi

    “…a KSH fáradságos munkával begyűjtött és tudományos módszerekkel kiértékelt adatai…”

    Csak egy példát mondok: Hasonlítsd egyszer össze a KSH által közzétett adófizetői statisztikát a NAV-éval. Érdekes különbségeket fogsz találni!

    • Vidéki

     A te hasraütésed megbízhatóbb lenne, mint a a KSH által közzétett adófizetői statisztikája? Mitől?!

     • Béla Somogyi

      Mivel a Ksh az én hasra ütésemből készíti “fáradságos munkával” a statisztikáit, ezért az se lesz sokkal pontosabb! (töltöttél már ki KSH adatlapot?)
      A NAV (leánykori nevén APEH) nem hinném, hogy hasra ütésre adja a statisztikáit??? :)

 • Bandi Bácsi

  Szerintem a KSH-t is meg kéne szüntetni!

 • Vidéki

  “nehéz lesz megvédenie szakmai integritását attól a vádtól, hogy a szegények számának aggasztó növekedése miatt történt mindez.”

  Eddig is nehéz volt, tudniillik az úgynevezett “Szabad Sajtó” elharsogta kelettől nyugatig, , hogy a magyar gazdaság, mióta nem a
  ballibek kormányoznak, dögrováson van az ország népe és karnyújtásnyi
  közelségben van az összeomlás.

  Mióta nem a ballibek kormányoznak állítólag
  olyan szegények vagyunk, mint a templom egere!

  Mióta nem a ballibek kormányoznak széles
  tömegek kenyeret is csak képeskönyvben látnak a ballib propagandisták meredek
  állításai szerint.

  Kb háromnegyed éve a Simicska média is ezt az
  életérzést sugallja nyájas olvasói/hallgatói/nézői agyába.

  KOVÁCS ÁRON – 2014. NOVEMBER 26 (VS) részletesen foglalkozott a szegénység témájával.

  “A KSH tehát egy évvel előrébb jár, mint az
  európai kollégák, így bátran kijelentheti, hogy hosszú idő után 2,9
  százalékponttal csökkent a súlyosan nélkülözők aránya Magyarországon.”

  Jelentősen javultak hazánk szegénységi mutatói 2013-ban az EUROSTAT és
  a KSH módszertana és mutatója szerint.

  Míg korábban, 2007-2011 között
  folyamatosan romlottak az adataink, 2012-ben, már elérkezett a fordulat, írta
  Szalai Piroska a Napi Gazdaság című újságban megjelent tanulmányában. (a
  2014-es pontos adatokat a következő év őszén ismerhetjük meg)

  Érdekességek:

  Anyagi okokból 2013-ban nincs
  telefonja a lakosság 1,7 %-ának.

  Anyagi okokból 2013-ban nincs mosógépe a lakosság 0,9 %-ának.

  Anyagi okokból 2013-ban nincs szines TV-je a lakosság 0,4 %-ának.

  Az EU három csoportot határoz
  meg a szegények leírásra.

  A relatív anyagi szegénységben
  élő háztartások azok, amelyeknek a jövedelme nem érte el a jövedelmek
  átlagértékének a 60%-át. Nálunk a lakosság 14,6%-a sorolható ide,

  ami kisebb,
  mint az uniós átlag.

  Nagyon alacsony
  munkaintenzitású háztartásokban élnek azok a családok, ahol a háztartás
  munkaképes korú tagjai évente csak maximum közel két hónapot dolgoztak.
  2013-ban nálunk a társadalom 9,3%-a tartozott ebbe a csoportba, ez az adat
  0,4%-ot javult a 2011-es legrosszabb értékhez képest.

  A súlyos anyagi nélkülözésnek
  kitettek azok, akikre a szegénység vagy a társadalmi kirekesztődés kockázatának
  kilenc, az alábbi táblázatban felsorolt ismérve közül legalább négy vonatkozik.
  E csoport aránya nálunk 23,9% volt 2013-ban, ami 2,9%-os jelentős javulást
  mutat az előző évihez képest.(a táblázat a cikkben megtalálható)

  • László István

   Te kik azok a ballibek? Akik nincsenek a vezéred seggében .Roszabbul élünk mint 5 éve, kivéve a mocskos fideszeseket. Most lehetbarom ballibezni.. LOPTOK’ HAZUDTOK!!

  • hammurabbi

   Vidéki?….aha,alias Agricola,Agricola6709 ,nyugdíjas tanár nick ,mandiner,hvg,Népszava ,vg.hu ,kkkb blog,praxis blog,…..stb még jó pár blog rasszista ,zsidózó ,FideSSjobbikuSS trollja .
   A kormányprogramban is megmondták : Folytatjuk !
   Igaz még a választások előtt leszóltak nekik, hogy vissza kéne tartani a
   mélyszegénységes statisztikát, majd utána ráér az a közlésre… és ez
   nem csak találgatás/képzelgés:
   “A Magyar Tudományos Akadémia szociológusai ismertették uniós
   összehasonlításban a szegénység terjedéséről szóló adatokat. A számok
   azt mutatják, hogy a helyzet az elmúlt néhány évben meredeken romlott,
   amit a gyerekek különösen megszenvednek. A kutatók szerint ha a kormány
   valóra váltja a terveit, még súlyosabbá válik majd a helyzet.
   “A konferenciát azért tették nyitottá, mert a Központi Statisztikai
   Hivatal (KSH) idén – forráshiányra hivatkozva – nem publikálta a
   szegénység mértékét és mélységét európai összehasonlításban mérő
   mutatókat, így azok nemcsak a nagyközönséghez, de még a szakmához sem
   igazán jutottak el. Az Akadémia ezt az információhiányt szerette volna
   pótolni.”
   http://index.hu/…/elkeseritoek_a_szegenyseg_legujabb…/
   De hiszen az egyik kőkeresztény kullancstól Harractól tudjuk, hogy a
   szegények valójában csak megszokásból nem esznek, meg egyébként
   sincsenek már szegények. Okafogyottá vált ennek a mérése, hiszen
   mindenki jól él, nem? Például ételosztás sincs már.
   Már a ciklus elején kijelentette Orbán, hogy a fő céljuk az, hogy senkinek
   ne járjon semmiféle állami újraelosztásos támogatás. Ha azt mondjuk,
   hogy csak a szegényeknek járjon bármi is, de a szegények nincsenek
   definiálva, akkor ugyebár miért lenne szegénység amikor a FideSS
   maffiózók azt sem veszik észre ha havonta 1,2 millióval több pénzt
   kapnak. Sőt időnként találnak a Mészáros stróman a gatyazsebben 1
   milliárdot.
   Már Orbán lánya is a saját lábán áll.
   Tessék itt a példa nyomoroncok: Lehet követni a lyány és a vej példáját.
   Tehetséggel, akarattal, tudással, intelligenciával, hittel a határ a
   csillagos ég. Nem punnyadni, hanem irány lámpát szerelni, fát kivágni,
   pályázni, traktort venni, jól nősülni/férjhez menni, svájcban tanulni,
   operába járni, Louis Vuiton táskát venni!
   Ha meg nem tetszik a rendszer, el lehet menni Londonba szarostányért mosogatni.
   Ja igen. És ezt majd elmesélem, a felénk szakmányban, órás váltásban guberáló nempiréz, nemgazdasági bevándorlóknak is.
   Javaslom, a KSH csak olyan statisztikákat készítsen, amire csak pozitívan lehet válaszolni.

 • Zsolt Balogh

  Szerintem 14 millió szegény van

 • Király Péter

  Elrendelte viktorbasi a negatív dolgok nyilvánosságra hozatalának tilalmát!!!

 • https://www.facebook.com/vidam.park Vidám Park

  Ne szórakozzunk eeeftársak… csak pártos, osztályismeret létezik :) mivelhogy osztályharc van, csak nem a munkásosztállyal harcol a tőke, mert az önként kétvállra feküdt, hanem a liberálisokkal – értsd: zsidókkal, de velük is csak névleg , kommunikáció gyanánt az erre érzékenyeknek, valójában mindenki teljes kifosztása folyik egy egyre pofátlanabb szűk elit csoport érdekében, indokolva ezt az “ország érdekével, Trianonnal, és a magyarsággal”

 • Let’s think Béláim!

  Emlékszünk melyik párt jeles képviselői voltak a leghangosabbak, mikor a 2006-os választások előtt Veress Jánosék finoman eltolták időben az aktuális Q-jelentést a szavazónapok utánra? Na, hát ez most nem olyan. Rosszabb.

 • Vidéki

  Az idők változtak azóta, hogy a Kínai Kommunista Párt vezeti Kínát.
  Manapság Nagy Britannia nem tehetné meg, hogy ópiummal fizessen kínai árúkért!

  Az első ópiumháború (1839-1842), az Anglia és Kína közötti háború, melyet az angolok azért robbantottak ki, hogy kereskedelmi érdekeiket érvényesíthessék Kínában.

  Akkor kikényszerítették az angolok, hogy
  A KÍNAI ÁRUKÉRT ÓPIUMMAL FIZETHESSENEK EZÜST HELYETT.
  Az első ópiumháború (1839-1842) idején Kína tehetetlen, kiszolgáltatott volt a brit követelésekkel szemben.

  A korszerű angol fegyverekkel szemben tehetetlen kínai vezetés béketárgyalásokat kezdeményezett, s 1842. augusztus 29-én a Cornwallis fedélzetén aláírták az ún. „nanjingi szerződést”.

  A szerződés alapján Kína átengedte Hongkong szigetét, és megnyitotta öt kikötőjét az angol kereskedők előtt. Emellett 5%-ban rögzítették a vámtarifát, és Kína hatalmas jóvátételt fizetett. Egy kiegészítő jegyzőkönyvben 1843-ban Kína elismerte az angolok területenkívüliségét.