#StopTheCrackdownVN: nemzetközi csoportok az emberi jogok védelmére szólítják fel Vietnamot

Emberi jogi csoportok 165 politikai fogoly szabadon engedésére szólítja fel Vietnamot.
Emberi jogi csoportok 165 politikai fogoly szabadon engedésére szólítja fel Vietnamot.

Nemzetközi civil szervezetek számos kezdeményezéssel álltak elő, hogy felhívják a figyelmet az emberi jogok helyzetére Vietnamban.

Online adatbázis politikai foglyokról

A 14 emberjogi szervezet által indított NOW! („MOST!”) kampány 165 vietnami politikai fogoly szabadon engedését követeli. A kampány keretében létrehoztak egy átfogó adatbázist, mely a vietnami politikai foglyokról tartalmaz információkat.

Az adatbázis szerint bloggerek, újságírók, környezetvédők, diákok, farmerek és munkások is politikai foglyok Vietnamban. Békés aktivizmusuk miatt tartóztatták le őket.

Ezeknek a férfiaknak és nőknek összesen 955 évet és egy hónapot kell börtönben tölteniük, melyet további 204 év házi őrizet követ.

Legtöbbjüket a büntető törvénykönyv 79. és 88. cikkelyének megsértésével vádolták, vagyis a kormány megdöntésének kísérletével és államellenes propaganda terjesztésével.

Azonban a Civil Rights Defenders csoport szerint, mely szintén a NOW! kampány tagja, a politikai foglyok száma ennél nagyobb is lehet:

A kormány média feletti uralma és a titkolózás, amely néhány politikai fogoly, különösen az etnikai kisebbségek tagjainak letartóztatását és fogva tartását körülveszi Vietnamban nagyban nehezíti az információszerzést ezekről az ügyekről, és szinte lehetetlenné teszi a politikai foglyok pontos számának meghatározását.

Levél az APEC vezetőihez

17 civil szervezet által aláírt levél kérte arra az Ázsiai és Csendes–óceáni Gazdasági Együttműködés (APEC) 2017-es vietnami csúcsán megjelenő vezetőket, hogy hívják fel a figyelmet az állami erők által elkövetett emberjogi jogsértésekre. A levél arról is tájékoztatta a vezetőket, hogy 25 békés aktivistát és bloggert tartóztattak le az utóbbi egy évben.

Ez az állami szintű vegzálás ellentétes az APEC idei találkozójának mottójával, mely így szól: „Új lendület megteremtése, és egy közös jövő előmozdítása”. Az önkényes fogva tartás, a cenzúra és az aktivisták és emberjogi jogvédők elleni államilag finanszírozott erőszak nem pusztán ellentétesek az emberiességünkkel, hanem a nemzetközi emberi jogi szabályok és normák súlyos megsértését is jelenti.

Hisszük, hogy az APEC és a nemzetközi közösség érdeke is, hogy kiálljanak a széleskörű és rendszerszintű emberi jogi jogsértések ellen Vietnamban.

Eközben, Nguyễn Bảo Nguyên, egy fogvatartott disszidens blogger, Me Nam lánya Melania Trumpnak írt levelet, melyben anyja szabadon engedéséhez kér segítséget a first ladytől, aki elkísérte férjét a vietnami APEC csúcsra.

A közösségi médiában olvastam, hogy a családod Vietnamba látogat majd az APEC csúcs alatt. A születésnapom pár nap múlva lesz. Ezt a szülinapomat megint anyukánk nélkül fogjuk ünnepelni a bátyámmal, Gấuval (4 éves). Nagyon szeretjük anyát, és csak azt szeretnénk, hogy ő is itthon legyen velünk.

#StopTheCrackdownVN

Kilenc emberi jogi csoport indította el #StopTheCrackdownVN („Állítsuk meg a vegzálást Vietnamban”) kampányt, kiállva a bloggerek és aktivisták utóbbi hónapokban történő zaklatása, és az állam kritikusait sújtó túlzó börtönbüntetések ellen.

Don Le író és a Viet Tan politikai párt tagja elmagyarázta, hogy az állam a hírhedt 79. és 88. cikkelyeket az állampolgárok elhallgattatására használja fel:

A törvény lehetővé teszi a hatóságoknak, hogy szűrje, blokkolja és átmenetileg felfüggessze azokat a hálózatokat, melyek bizonyos információk alapján feltételezhetően a nemzet biztonságára és rendjére káros csoportosulásokra „bátorítanak”. Tekintve a nemzetbiztonság fogalmának tág értelmezését a a vietnami kormány által, joggal számíthatunk még több, a független médiát, bloggereket és békés közösségszervezőket érő támadásokra és letartóztatásokra.

Még az ENSZ emberi jogi főbiztosa is kiadott egy közleményt tavaly júliusban, melyben aggodalmát fejezte ki az újságírók fogva tartását és üldözését illetően:

Felszólítjuk a vietnami hatóságokat, hogy azonnal engedjék szabadon azokat, akiket a szólásszabadsághoz való joguk gyakorlása miatt tartóztattak le, illetve, hogy függesszék fel azokat a homályosan megfogalmazott jogszabályokat, melyeket a nemzetbiztonság álcája alatt arra használnak, hogy az ellenzéket elhallgattassák.


Ezt a bejegyzést a Global Voices Online magyar oldaláról vettük át. Szerző: Mong Palatino. Fordító: Wolford Zsófia. A bejegyzésre Creative Commons 3.0 licenc vonatkozik.

 • István Tamasi

  Nem sok jót ígér a nagy titkolódzás a TTIP tárgyalásokról.

 • Vörös Imre

  Nem tetszik nekem Ujhelyi gondolat menete… Amikor az amerikai szabadkereskedelem terjeszkedéséről beszél, mellette ostorozza a hazai protekcionista alapon terjeszkedő egyéni vállalkozások megerősödés gyakorlatát. Miért baj ez és miért nem vonatkozna mindez az MSZP-hez és kormányzásaik alatt hasonlóan privilégizált, ma is abból létező vállalkozásokra? Tisztán és érthetően írja Ujhelyi, kik lesznek nyertesei ennek a bevezetendő rendszernek: “leginkább az autóipar, a vegyipar, a gyógyszeripar és a kozmetikai ipar profitálhatna belőle.” És hol helyezkedik el ebben a rendszerben ennek hasznát “élvező” társadalom zöm? Amerika gazdasága, virtuális tőke feleslege le akarja törni az európai piacokat a saját haszna bővítéséhez. Ehhez kellene alávetnünk a bővített újratermelést (hasznot) produkáló adottságainkat. Ujhelyi olyasmiben reménykedik, ami önmagában is antagonisztikus és utópisztikus: “Ha ezeket kiküszöbölő megállapodást sikerül kötni Európa és az Egyesült Államok között, akkor mindannyian nyertesei leszünk a folyamatnak. Az MSZP ezt támogatja. Befektetési partnerséget, szabad és mindenki számára előnyös szabadabb kereskedelmet akarunk, a társadalom számára előnytelen gazdasági pressziót viszont elutasítjuk. Ilyen egy felelős európai demokrata hozzáállása.” Ez a véleménye Orbán Viktornak is, ezért utasítja el a teljes programot gyökerestől. Mint a többi, még nem felfejlődött volt kelet-európai ország is. Orbán Viktor Fidesze is felelősen gondolkozik.

 • Péter István

  Ne ringassuk magunkat illúziókban a TTIP egyetlen célt szolgál, Európa gyarmatosítását és a kizsákmányolásának a fokozását, ami különösen sújtani fogja a kevésbé fejlett tagországokat és régiókat. Ugyanakkor, a fejlettebb tagországok sem járnak túlságosan jól, hiszen az általuk realizált extraprofitból ettől kezdve az amerikai cégek is részesednek és tekintélyes hányadot fognak elszívni. A gyarmati státuszt a tervezett bíráskodási rendszer fogja teljessé tenni.

 • transformer

  Csatlakozva a kritikákhoz: ha Újhelyi István is látja, hogy az ördög a TTIP legtöbb részletében ott van, ráadásul az EU konzervatív és liberális pártjai erőltetik, akkor mi akadályozta meg abban, hogy a legutóbbi szavazáskor ellene szavazzon, ahogyan azt a teljes francia szocialista delegáció, a brit Labour döntő többsége (még Jeremy Corbyn sikere előtt !), a legtöbb osztrák és holland, valamint több belga, olasz és más szocialista képviselő is megtette ? Miért volt szükség az SPD szolgai követésére (mellesleg még abból is lógott ki EP-képviselő !)
  Igaz, hogy főleg a zöld és Die Linke aktivistáknak köszönhetően, de több mint 1.2 millió német állampolgár írta alá a tiltakozó petíciót, miközben a németeknek van a legkevesebb félnivalójuk egy ilyen szabadkereskedelmi övezetben. Ami az ígért gazdasági előnyöket illeti, azok bizonyítatlan feltételezéseken alapulnak, nem is túlzottan jelentősek, és több olyan prognózis is van, ami cáfolja azt a kevés előnyt is, amit ígérnek. A Le Monde diplomatique magyar nyelvű online változata egy sor cikket közöl a TTIP-ről.

  Ami a Fidesz felelős gondolkodását illeti, arról csak annyit, hogy az említett legutóbbi EP-szavazáson az összes fideszes képviselő támogatta a tárgyalások további folytatását, holott nyilvánvaló volt, hogy pl. az ISDS ügyében nem történt olyan előrelépés ami ezt indokolná (ezért szavazott ellen számos szocialista).
  Egy szórakoztatóbb epizód az ügyben: egy, a TTIP-vel foglalkozó holland TV-s műsorban Cecilia Malmström svéd EU kereskedelmi biztos kapta “meglepetésként” az Abba egyik számát, a TTIP-re vonatkozó kissé átírt szöveggel (az angol felirat jól érthető)…