Kampányoló halottak: elhunyt felhasználók profiljai posztolnak putyinista üzeneteket az orosz közösségi médián

Több száz ugyanolyan Putyin–párti üzenetet osztottak meg a Vkontakén, az orosz közösségi hálón. Az üzenetet megosztó profilok közül több is elhunyt embereké volt. A kollázst a szerző, Alekszej Kovalev készítette.
Több száz ugyanolyan Putyin–párti üzenetet osztottak meg a Vkontakén, az orosz közösségi hálón. Az üzenetet megosztó profilok közül több is elhunyt embereké volt. A kollázst a szerző, Alekszej Kovalev készítette.

Nem sokkal azelőtt, hogy Vlagyimir Putyin éves sajtótájékoztatója keretében bejelentette indulását a 2018-as választásokon, a Vkontakte orosz közösségi oldalt elárasztották az elnököt magasztaló üzenetek. Számos felhasználó idézte a sajtótájékoztatón elhangzottakat #PutinIsCool („Putyin menő”) hashtaggel.

Ezzel csak egy probléma volt: a felhasználók közül már több is halott volt. Akik ismerték a fiókok tulajdonosait, megdöbbenve látták elhunyt barátaik és rokonaik profiljait aktiválódni évekkel vagy hónapokkal az utolsó üzeneteik után.

Az egyik nő profilja, amely nemrég osztott meg putyinista tartalmat a Vkontaktén, évek óta nem posztolt semmit. A profil néhány nappal korábban kelt életre, és több #PutinIsCool hashtaggel ellátott üzenetet posztolt a Vkontakte közösségi oldalain. Valaki, feltételezhetően a még hozzáféréssel rendelkező rokonok, közzétettek egy üzenetet, melyben tájékoztatták a követőket, hogy Ludmilla 2013-ban elhunyt.

A legtöbb Putyin-párti üzenetet posztoló, elhunyt személyekhez tartozó profilt rövid időn belül felfüggesztették. Újságírók megkeresésére a Vkontakte vezetősége azt mondta, hogy a fiókokat ismeretlen elkövetők feltörték.

Nem meglepő módon a megkérdőjelezhető kampánystratégián számos orosz felhasználó felháborodott:

Undorító, hogy halott felhasználók profiljain keresztül tömegesen osztanak meg #PutinIsCool hashtaggel ellátott üzeneteket. El sem tudom képzelni, milyen mocsokkal fognak majd előrukkolni akkor, amikor hivatalosan is elkezdődik a kampány. Mindenesetre, már rég túl mélyre süllyedtünk.

— Wylsacom (@wylsacom) 2017.december 17.

„Rég elhunyt felhasználóktól származó #PutinIsCool hashtaggel ellátott üzeneteket találtak a Vkontaktén, egy orosz közösségi hálón.”

A valódi társadalmi támogatottság pontosan ilyen: még a halottak is a cárért rajonganak.

— Сталингулаг (@StalinGulag) 2017. december 17.

Számos, az elhunyt felhasználók fiókjain közzétett és Putyin-idézetet tartalmazó poszton az Egységes Oroszország Fiatal Őrzőinek (Molodaja Gvardija), az orosz kormánypárt ifjúsági szárnyának a logója volt. Újságírók megkeresésére a szervezet szóvivője, Anna Rogacseva tagadta, hogy bármi közük is lenne az incidenshez, és a zombiüzeneteket ismeretlen provokátoroknak tulajdonította. 

Az Egységes Oroszország Fiatal Őrzői nevű putyinista ifjúsági mozgalom eddigi történetét ellentmondások övezik. 2010-ben két aktivistájuk – akik közül az egyik később orosz parlamenti képviselő lett – lebukott, miután felgyújtottak egy bozótot és úgy tettek, mintha azt oltanák, miközben hevesen tweeteltek az eseményről.  Mindeközben az országot futótüzek sora sújtotta. 

Állítólag a mozgalom egyik vezetője, aki ma kormánypárt egyik legfontosabb politikai stratégája, volt a megrendelője egy elismert újságíró elleni brutális támadásnak.

Tekintettel a mozgalom árnyalt megítélésére, keveseket győzött meg a szóvivő, Rogacseva kijelentése:

\Az Egységes Oroszország Fiatal Őrzői kijelentették, hogy semmi közük az elhunyt felhasználók fiókjain közzétett üzenetekhez.\
Természetesen. A holt lelkek kaszával a kezükben feltámadtak csak azért, hogy kifejezzék imádatukat a vezérünk iránt. [Nyikolaj Gogol híres novellája.] A „Holt lelkek” jut az eszembe. Komédia az egész😬

— IrinaKingsize (@irina_kingsize) 2017. december 17.


A bejegyzést a Global Voices Online magyar oldaláról vettük át. Szerző: Alekszej Kovalev. Fordító: Wolford Zsófia. A bejegyzésre a Creative Commons 3.0 licenc vonatkozik.

 

 • http://anonymand.blogspot.com anonymand

  Komédia?
  Tragikomédia.
  2018-ban majd Erdélyből szavazhatnak hazán sorsáról a holt lelkek.
  Mert 10, azaz tíz évre érvényes regisztrációjuk van.
  Szavazhatnak, levélben, ellenem.
  De külföldön munkát vállalt lányom nem szavazhat levélben, mellettem.
  Ez nem komédia, ez előre megfontolt szándékkal elkövetett választási csalás.

  • Zoli Czakó

   Álnéven hazugságokat írsz! Milyen tízéves regisztráció? Minden szavazásnál külön kell regisztrálni,Külföldön élők regisztráció után szintén szavazhatnak! Liberális kamu dumát már senki nem hiszi,ezért álltok így!

   • Zoltan Weninger

    Ön hazdik! “Tájékoztatjuk, hogy amennyiben részt vett a 2014. évi magyar
    országgyűlési választásokon és/vagy a 2016. évi országos népszavazáson, a
    2018. évi választásokra is érvényes regisztrációval rendelkezik.” https://csikszereda.mfa.gov.hu/page/regisztracio

   • Balogh József

    Nem az a baj, hogy buta vagy. Hanem az, hogy ezt a tényt még reklámozod is….

   • Repeta

    Na mi van Czakó, miért nem cáfolod meg, amit Weninger Zoltán a válaszában közölt? Gyerünk, hazudj egy ordasat, olyan jó fideszesen! Menni fog.

   • http://anonymand.blogspot.com anonymand

    Először tájékozódjál, utána pedig ne vádaskodj!
    “48. Törlés a központi névjegyzékből
    97. § (1) A Nemzeti Választási Iroda törli a központi névjegyzékből a kérelmére névjegyzékbe vett, külföldön élő, magyarországi lakcímmel nem rendelkező polgárt

    a) ha törlését kéri,

    b) a névjegyzékbe vétele napjától számított tíz év elteltével; a határidő megszakad, ha a választópolgár a névjegyzékben szereplő adatait módosítja, névjegyzékbe vételének meghosszabbítását kéri vagy szavazási iratot ad le.”
    https://net.jogtar.hu/jr/gen/hjegy_doc.cgi?docid=A1300036.TV

    Előre is köszönöm bocsánatkérésed!

    • Mészáros Jenő

     Kivéve, ha Fidesz szavazó.
     Mert annak még halottaiból is feltámad a szavazás idejére.

   • http://anonymand.blogspot.com anonymand

    “Fontos tudnivaló, hogy azoknak, akik egyszer már regisztráltak a magyarországi választásokra, nem kell ismét regisztrálniuk, függetlenül attól, hogy végül éltek-e választójogukkal, vagy sem. A regisztráció ugyanis alapból tíz évig érvényes, illetve minden választási tevékenység automatikusan meghosszabbítja a regisztráció érvényességét. Tehát ha valaki egyszer szavaz, akkor a következő tíz évben bármikor szavazhat újbóli regisztráció nélkül. – a Transindex.ro portálról”

    “Azoknak a magyarországi lakcímmel nem rendelkező választópolgároknak, akik a 2018-as országgyűlési választásokon szavazni szeretnének, regisztrálniuk kell a választási névjegyzékbe. Aki korábban már sikeresen regisztrált, annak nem kell új kérelmet benyújtania, mert a korábbi tíz évig érvényes.”
    http://magyaridok.hu/belfold/rmdsz-torvenyes-szovetseg-valasztasi-regisztracios-eljarasa-2416267/

    “Tíz évig érvényes a regisztráció

    Az állampolgárok a regisztrációtól számított tíz évig szerepelnek a választói névjegyzékben, de bármilyen, a választásokkal kapcsolatos cselekmény további tíz évvel hosszabbítja a határidőt; azaz, a tíz év számítása elölről kezdődik, ha a választó módosítja adatait, részt vesz szavazáson, vagy kifejezetten kéri a névjegyzékbe vételének meghosszabbítását – hívta fel a figyelmet Pálffy Ilona.”
    http://szabadsag.ro/-/tudnivalok-a-jovo-evi-magyarorszagi-valasztasokrol

    Várom megtisztelő bocsánatkérésed.
    Nem csak tőlem, hanem a többi liberálistól … is.
    Akik szintén nem hazudnak.

    Rendes nevem ott a Facebookon, 2001-óta használt nick-nevemre büszke vagyok, és vállalom minden eddigi bejegyzésem.

   • Állatbarát

    Hülye vagy mint szódás a lovát.

  • Szalóczi Béla

   Te nagyon hülye..

   • http://anonymand.blogspot.com anonymand

    Részleteznéd, miért is?

 • Senki Alfonz

  Most akkor Putyin ellopta Orbán ötletét?

  • szőlősi

   Nem ! Ez épp fordítva történt .

 • http://birdsofprey.blog.hu/ MolnarErik

  Csakis SOROS provokációjáról lehet szó. Mi másról is lehetne?

 • Molnár Lajos

  Ez a hírecske több oldalról sánta.
  Először is, most nekem el kell hinnem egy Kovalev nevű valakinek, hogy holtak is vannak ezek között? Így, pöccre? Semmi alátámasztó bizonyíték, csak első szóra?
  Na, ne már.
  A másik gond az, hogy ha logikusan gondolkodunk, akkor az egész sztori bűzlik.
  Putyin jelenleg birtokon belül van. Mégpedig szilárdan. Még arról sincs szó, hogy inogna a trónja. Semmi szüksége tehát egy ilyen, mindjárt a második nézésre lebuktatható akcióra.
  Ezzel persze nem állítom azt, hogy nem lehet hozzá köze. Csak azt, hogy elég valószínűtlen, hogy ilyesmire vetemedjen, mert nincs rá szüksége.
  Nézzük ezt az esetet (ha egyáltalán megtörtént), abból a szemszögből, hogy kinek használ?
  Putyinnak nem, mert ez rombolja az addigi munkáját. Azt pedig kérném kivenni az érvek közül, hogy nem képes egy kétlépéses távlatban előre látni. 2000 óta tartó regnálása alatt számtalanszor bebizonyította, hogy profi sakkjátékos, profi diplomata. Előre gondolkodik, olyan személy, akinek nem fogják a kezét, nem súgnak a fülébe.
  Itt és most leszögezném, nem vagyok a híve. Ami tény, azonban tény. Tisztességes ember tiszteli az ellenfelét, ha az tehetséges.
  Szóval kinek használ?
  Ellenfeleinek azonban használ egy ilyen kommunikációs stratégia, mert mint már említettem, rombolja az imázst. A kevésbé tájékozott és gondolkodni lusta emberek között ez egy folt a pedigrén. Ilyen ember márpedig sok van. Nagyon sok.
  Kérdés, hogyan tudták ezt kivitelezni, ha egyáltalán igaz?
  Mert egy ilyen megoldáshoz bele kell tudni piszkálni (hackelni) egy közösségi oldal informatikai magjába, be kell tudni lépni az adatbázisba. Putyinékról el tudom képzelni, hogy képesek ilyenre, csak fentebb vázoltam, hogy nem érdekük egy ilyen banánhéjat dobni a cipőjük elé.

  Akkor mégis ki volt?

  • transformer

   Nem hiszem, hogy Putyint a tehetségéért tisztelni kellene, mert ha valaki a tehetségével visszaél, az nem éppen tiszteletre méltó. A többivel azonban egyetértek, mert ostobának nézni Putyint maga az ostobaság. Ugyanezt nem ártana magyar vonatkozásokban is figyelembe venni…

   • Molnár Lajos

    Nem gondolnám, hogy az visszaélésnek minősíthető, ha valaki a saját népének próbál vezető szerepet szerezni. Ezt csinálta minden nacionalista hatalom a XX. századig. Nos, azóta vannak újabb fejlemények, de ettől függetlenül sem hiszem, hogy becstelen az az ember, aki magának és enklávéjának próbál előnyt kovácsolni a tehetségéből.

    • transformer

     Nem elsősorban arra gondoltam, amit Putyin Oroszország vélt vagy valós érdekében a nemzetközi színtéren tesz, mert azt ugyanúgy megteszik más nagyobb hatalmak vezetői. Az is tény, hogy igyekszik nagyjából bemérni ezeknek a kockázatait a döntéseinél és nem üvöltözik naponta a Twitteren keresztül. Ami azonban a belpolitikai ügyeket illeti, ott egyértelműen vissza is él a politikai tehetséggel, és ma is csak sejtelmeink lehetnek arról, hogy a saját országának vezető szerepe mellett milyen mértékben gyarapította saját és klientúrája vagyonát. Tehetségéből arra is futhatná, hogy Oroszországot a hadiiparon kívül is kiemelje abból a máig alárendelt pozícióból, amit a nyersanyag-exporttól való függés jelent. Az az autoriter rendszer pedig, amelyet Oroszországban megvalósított, aligha szolgálja az orosz érdekeket, mert a kritika (és a kritikusok) száműzése hosszú távon visszaüt.

     Mindez nem jelenti azt, hogy elődjéhez, a mindenre alkalmatlan vodkáshordóhoz képest (akinek egyetlen pozitív cselekedete az idő előtti lemondása volt, és akinek működését mindennél jobban jellemezte a parlament szétlövése) nem jelentene komoly előrelépést.
     A mai Oroszország egyetlen pozitívuma nemzetközi vonatkozásban, hogy valamelyes ellensúlyt jelent (más
     hasonló országokkal együtt) az amerikai birodalommal szemben.

     • Molnár Lajos

      Az egyetlen komoly kifogásom a fentiekkel szemben az, hogy Putyin nem egy nyugati típusú “demokráciát” ural. Az orosz valóság, az orosz társadalom más egy kissé, mint az euroatlanti. Az ottani berendezkedésben nem működne a számunkra oly megszokott hegemón hatalmi rendszer. Ott tekintélyuralmi rendszerek működőképesek, és ez így van legalább ötszáz éve. Ezen még a nagy szovjet kísérlet sem tudott (de lehet nem is akart) változtatni. Ezért tűnik nekünk nyugatiaknak az orosz vezetés számos dolga diktatórikusnak. Putyin kemény kézzel bánik el a belső ellenzékével, mert az orosz átlagszavazó ezt várja el tőle. Erőt kell mutatnia, és nem kompromisszumkészséget. Azzal egyetértek, hogy ez hosszútávon rossz, mert Putyin sem él örökké. Azonban azt is figyelembe kell venni, hogy a külpolitikai helyzet élesen ellenséges Oroszország számára. Amit mi most hibának vélünk, az meglehet szükségszerűség. Putyinnak ütőképes védelmi (támadó) erőt kell felépítenie, amíg a nagy háború kitör. Az óvatos külpolitika éppen ennek ágyaz meg. Putyin számára az időhúzás most a legfontosabb. Mondhatjuk úgy is, hogy az idő neki dolgozik. Mert amíg az euroatlanti hatalmi tömböt komolyan, alapjaiban veszélyezteti az a moloch, amely a semmiből létrehozott és gazdagon felhízlalt, de minden alapot nélkülöző pénzrendszer képében már ma is komoly gondokat okoz, addig Oroszország folyamatosan halmozza fel a készleteit felkészülvén a nagy háborúra. Ezt alátámasztja az a tény, hogy Kína után Oroszország az egyetlen állam, amely hatalmas ütemben növeli aranykészleteit. Nyilván tisztában vannak vele, annak lesz pénze, akinek aranya van.
      Az oroszok nem ostobák. Tőlük a valós eseményekről nagyságrendekkel kevesebb adat kerül ki, mint nyugatról, ahol a média mindinkább a szabadosság és nem a szabadság jegyeit mutatja. Ezért arról, hogy az orosz vezetés hogyan és miképpen képzeli el a nagy pénzügyi reset utáni, vagy a nyílt háború kitörése utáni időket, valójában majdnem semmit sem tudunk.
      Ezért azt mondani, hogy Putyin valamit rosszul csinál, vagy jól csinál, hazardírozás. Az kétségtelen, hogy Szíriában könyörtelenül lecsaptak, és ez baljós ómen a közeljövőre nézve. Aki figyel, észrevehette, az USA háborús héjáinak hangját manapság nem hallani annyira, mint három éve. Igaz, azóta az adminisztráció is más, de idézném de Gaulle idevágó híres mondását : Franciaországnak nincsenek barátai, csak érdekei.
      Így mindegy, hogy ki ül Wasingtonban a Fehér Házban, az USA érdekei változatlanok.
      A csend, ami Biden és társai visszahúzódását mutatja, nyilvánvalóan utal arra, hogy az oroszok új helyzetet teremtettek, és a régi nóta már nem fújható.

     • szőlősi

      Csak kérdezném ! Az autoriter politikai rendszer Oroszországban kinek vagy kiknek az érdekeit szolgálja ? Mert Én azt gondolom hogy egykor Kuba épp olyan politikát folytatott mint napjainkban Észak Korea .Egy tekintély elvű kormány még lehet jó akár a külpolitikában , akár a belpolitikában . Nyilván mindenki számára megfelelő belpolitika sehol nem létezik .

     • transformer

      Kuba soha nem folytatott Észak-Koreához hasonló politikát. A kubai forradalom után az USA léptette életbe az embargót Kuba ellen; 1961-ben onnan indult a Disznó-öbölbeli sikertelen partraszállási kísérlet – vagyis Kuba a forradalom óta permanens fenyegetésben él, 150 km-re az USA-tól, ami egyik oka az autoriter rendszer fennmaradásának. Kedvezőbb történelmi periódusokban jelentős külkapcsolatai voltak/vannak, 1990 előtt a szocialista országokkal (KGST tag volt), a 2000-es évek elejétől a baloldali latin-amerikai kormányokkal.
      Ezzel szemben az észak-koreai rendszer vezetése maga választotta a teljes elzártságot, önellátást, őrült atomhatalmi ambíciókat és az ezzel járó népnyomorítást.

     • szőlősi

      Világos !……-de …. véleményem szerint mindkét ország tekintély elvű politikát folytat-(ot) sőt, nem Ők az egyetlenek . Ide sorolnám a legnagyobbat USA-át , de ilyen volt egykoron az NDK is .Nyilván Kubára rá kényszerítette az USA ezt a politikát , mert nem tudta elviselni hogy közelében egy vörös kezdeményezés alakult. Észak Korea valóban bezárkózott , és a tekintély elvű belpolitikája …. meglátszik , éheznek , szöknek az emberek , stb de atom fegyverkeznek .
      Azt gondolom , hogy a politikában a demokráciai fogalom nagyon széles sávban mozog , amibe belefér a liberális eszmétől a tekintély elvű politika.

     • transformer

      Az igaz, hogy sokféle rendszert neveztek/neveznek demokráciának, elég az ókori rabszolgatartó demokráciára gondolni. A polgári demokrácia demokratikus jellegét is naponta meg lehet kérdőjelezni. A tekintélyelvű politika azonban, még a legjobb szándék mellett is, nem egyeztethető össze a demokrácia alapelveivel. A tekintélyelv ugyanis általában nem azt jelenti, hogy valakinek a saját szakmájában, adott esetben a politikában addigi teljesítménye alapján kialakul egyfajta széles körű respektusa, hanem azt, hogy – akár korábbi teljesítményük alapján – tekintélyt szerzett személyeket szinte minden vonatkozásban referenciaként erőltetnek rá az emberekre, akik pedig ezt megkérdőjelezik, azokat olyan módszerekkel távolítják el a közéletből, amelyek a korszakunknak megfelelő társadalmi normákkal ellentétesek. Ennek a gyakorlatnak a “normális” polgári demokráciákban is vannak példái, azonban az autoriter rendszerekben ezek az eszközök válnak a hatalomgyakorlás tipikus eszközeivé, és ez a putyini rendszerre jellemző (az nem mentség, hogy előde sem volt különb). Eddig a pontig Magyarország még nem jutott el, de a veszély jeleit már lehet észlelni. Ezek a jelek a kritika lehetőségeinek módszeres visszaszorításában nyilvánulnak meg.

     • szőlősi

      Nem Én találtam ki , politológus ( Kiszely Zoltán) ha jól írom , szájából hangzott el “Orbán V. politikája jó úton halad ” , de hozzátette , nem szabad eltérnie túlzóan se jobbra se balra .A mostani Orbán kormányzatot bírálók szavai közt megtalálható az “SS” a “putyinista bérenc” jelző . Kivétel nélkül ellenzéki ideológia .Valójában egy markáns politikát kívánó Orbánt látok aki nem akar talpnyalója lenni sem az EU-nak sem Oroszországnak , annak ellenére hogy mindkét csoport erősebb gazdaságilag mint Mi . De tartozni valahová kell . Demokrácia elvű politika ? -talán a skandináv országokban volt/van . Végezetül , ha a választott politikusok megmondják , mit hogyan kell csinálnia az “alattvalóknak” demokráciáról nem beszélhetünk .

      Megjegyzem Molnár Lajos véleményét osztom .

     • transformer

      Kiszely Zoltán a Századvéghez tartozik, tehát tőle nem várható Orbán kritikája. Az SS, putyinista bérenc stb. az ellenzék ostoba jelzői közé tartoznak, ami arra utal, hogy amit ők alternatívának tartanak Orbánnal szemben, az nem igazán alternatíva. A jelenlegi kormányzattal szemben nekem – hasonlóan a Putyinról írottakhoz – nem elsősorban külpolitikai kifogásaim vannak, hanem belpolitikai jellegűek, ezek pedig igencsak súlyosak: a demokrácia (még a korlátozott polgári demokrácia értelmében is) alapvető intézményeinek korlátozása, a tömegek tudatos elbutítása, az ország alávetése a nagytőke bizonyos csoportjainak (bel- és külföldi csoportoknak egyaránt), a klientúrájuk szégyentelen lopásai, olyan társadalompolitika, amely az 1945 előtti világ legrosszabb hagyományait eleveníti fel.

   • Szalóczi Béla

    TEE.Oszt Putyin mi rosszat tett? Ja nem nyal az USÁNAK? Nem is fog.Oroszország egy létező ország nem egy indiánoktól ellopott föld darab..

  • Mészáros Jenő

   A seggnyalás határtalan tud lenni…

  • Balogh József

   Tehát, ha meglátod a két éve meghalt szomszédodat posztolni egy közösségi portálon, akkor te rezignáltan tudomásul veszed, hogy feltámadt. Értem.

 • furfi

  Jövőre a házsongárdi temető apraja-nagyja Orbánra fog szavazni, nem hasonlít valami ???

  • Mici Zöldkerti

   Rátenném a nyugdíjamat…

 • Tibor Borda

  Itt is ez fog történni csak Orbán módra

 • János Virág

  Tanultak orbánéktól? Hisz aki megkapja a szavazati jogot a határon túl azt 10 évig nem ellenőrzik! Így 20-30 ezer halott szavazót jelent!

  • szőlősi

   Levezetnéd bővebben ? Mert ez így túlontúl egyszerű .
   Vagy felétek ez úgy működik hogy “Virág János vagyok -jöttem szavazni” és megkapod a szavazó lapot ,és irány a függöny ? Erre felé kicsit másként mennek a választások hidd el .

   • Sunyiló

    Onnan lehet levélben szavazni. A fideSS Választási Bizottság (OVB) megküldi a szavazólapot válaszborítékkal, az idegenben élő(?) pedig vissszaküldi… Persze, ez a kint dolgozókra nem érvényes, mert ők nem átallanának másra szavazni…

    • szőlősi

     Nos az állítás , Virág J. ét is felülmúlja .E szerint a fidesznyikok elküldik a szavazólapokat a külföldön rég meghalt választóinak s majd a hátramaradottak visszaküldik a fidesznyiknak . Akik nem rájuk szavaz azt a levelet elégetik ? Hogy biztos legyen a siker a külhonban dolgozó magyarok esetében tán nem is adja meg a lehetőséget a szavazásra , mert nem rájuk fognak szavazni? Igy gondoltad?

     • Mici Zöldkerti

      Mindenki rájuk szavaz, abban biztos lehetsz..A gazdasági migránsaink épp ezért nem szavazhatnak levélben, mert kb 80%.k nem a fideszre szavazna…ennyi. Olvassál.,,Ja, szavazhat..Utazik 3-400 km-t a követségre..Mert neki levélben nincs joga..

 • Szalóczi Béla

  Ugyan, ezt az infót senki sem ellenőrzi.. no libsik.kormányváltók el kő menni szavazni..Karácsonyra. Vonára? Gyurcsányra….mosolyogjatok.

 • szőlősi

  Józanul gondolkodó ember nem dől be ekkora faszságnak . Ez olyan , mint Nag Bandó András ATV-s nyilatkozata . “Egy Kecskeméti ápolónő mondta nekem azt hogy Orbán feleségét ide hozzák kezelni mindig amikor a miniszter összeveri” -dobtam egy hátast , majd két napra rá ez a hazugláda bocsánatot kért nyilvánosan Orbántól .Hisztériakeltők ebben az országban is vannak A libsiknek komolyabbra kellene venni a figurát ,mert sehol sincsenek .